Το ελάττωμα που δείχνει ότι είμαστε ευφυείς

Μήπως καθυστερείς λίγο παραπάνω να πάρεις μία απόφαση και βρίσκεσαι συχνά σε διλήμματα; Ίσως αυτό είναι ένα σημάδι ευφυΐας…

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία παρουσίασαν σε 1.300 άτομα υποθετικά σενάρια. Όσοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν ήταν λιγότερο επιρρεπείς στο να πάρουν μια απόφαση βασισμένη αποκλειστικά στις πεποιθήσεις τους και λιγότερο πιθανό να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, σε αντίθεση με εκείνους που αποφάσισαν χωρίς να χάσουν καθόλου χρόνο.

Η ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας Δρ. Jana-Maria Hohnsbehn υπογράμμισε ότι “Πρέπει να αποδεχόμαστε την αμφιθυμία, γιατί μπορεί να μας δώσει το αναγκαίο διάλειμμα να σκεφτούμε ότι τα πράγματα είναι περίπλοκα και ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε πιο προσεκτικά την απόφασή μας”.

Τα άτομα με μεγαλύτερη αμφιθυμία είναι λιγότερο επιρρεπή σε προκαταλήψεις. Γενικότερα, όταν αξιολογούμε προσεκτικά τα στοιχεία και τις παραμέτρους πριν πάρουμε μία απόφαση, οι πιθανότητες να πάρουμε τη σωστή απόφαση για εμάς είναι πολύ περισσότερες. Η αναποφασιστικότητά μας επομένως συμβάλλει τελικά στο να αποφασίζουμε έξυπνα!