Μπισκότο: Η γλυκιά ιστορία του!

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου… Τα τιμήσατε; Αν όχι, ξέρετε, οι… γιορτές κρατάνε 40 μέρες! Πάμε όμως να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τα μπισκότα…

Η λέξη μπισκότο προέρχεται από τα λατινικά, από τη λέξη biscoctus που σημαίνει διπλά ψημένο.

Πολύ πίσω στον χρόνο, στη νεολιθική εποχή οι άνθρωποι κατανάλωναν κάποιου είδους μπισκότα! Τότε έψηναν καρπούς πάνω σε πέτρες αναμειγνύοντάς τους με νερό. Ωστόσο, τα πρώτα λίγο πιο… κανονικά μπισκότα εμφανίστηκαν στην Κίνα όπου οι άνθρωποι εκεί παρασκεύαζαν πίτες από ρύζι, φρούτα και σουσάμι.

Ντούρα και πλακούντες

Οι ναύτες από την Αίγυπτο έπαιρναν στα ταξίδια τους φέτες ψωμιού από κεχρί με την ονομασία ντούρα. Στην αρχαία ελληνική κουζίνα οι “πλακούντες” περιείχαν μέλι, μυρωδικά, λίπος, γάλα και μπαχαρικά και η ζύμη τους θύμιζε ψωμί.

Ο άρτος του ναυτικού

Στη ρωμαϊκή εποχή, τα αρτοποιεία παρασκεύαζαν τον “άρτο του ναυτικού” ή αλλιώς buccellum. Ο άρτος αυτός αποτελούνταν από αλεύρι και μάζευε νερό για τριάντα ήμερες χωρίς καθόλου μαγιά η αλάτι. Μετά το ψήσιμο το ψωμί αυτό μάζευε νερό αφού πρώτα κοβόταν σε μικρά κομματάκια και επικαλυπτόταν με πιπέρι και μελί. Μετά ψηνόταν ξανά για να διατηρηθεί για αρκετό καιρό. Υπήρχαν περίοδοι μάλιστα που η ζύμη αυτή ψηνόταν ακόμα και τέσσερις φορές.

Από την Περσία ως την Αμερική…

Στην Περσία τον 7ο αιώνα, προστέθηκε στη ζύμη βούτυρο, αβγά και κρέμα, μέλι και φρούτα. Και κάπως έτσι έχουμε τη δημιουργία των μπισκότων και των παξιμαδιών. Κατά το τέλος του 14ου αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις πουλούσαν κουλούρια τα οποία αργότερα πήραν τη μορφή μπισκότου. Την περίοδο της Αναγέννησης, όλοι οι οδηγοί μαγειρικής περιλάμβαναν συνταγές για μπισκότα. Τα πρώτα μπισκότα εμφανίστηκαν στην Αμερική τον 16ο αιώνα από Άγγλους, Σκωτσέζους και Ολλανδούς μετανάστες.

Από το μέλι στη ζάχαρη και στη σοκολάτα…

Από τον 15ο αιώνα και μετά η ζάχαρη άρχισε να γίνεται η βασική γλυκαντική ουσία και να αντικαθιστά το μέλι. Στα τέλη του 17ου αιώνα η σοκολάτα είχε αρχίσει να παίρνει θέση στις διατροφικές συνήθειες και συνδυάστηκε με τα μπισκότα.

Ήξερες ότι…

Το μπισκότο αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα μια ιδανική τροφή, σαν το ψωμί, χάρη στην ιδιότητά του να αποθηκεύεται και να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα τα πλοία ήταν εφοδιασμένα με πολύ σκληρά μπισκότα και οι ναυτικοί συνήθιζαν να τα βουτάνε στην άλμη ή στον καφέ για να μαλακώσουν…