Ιός-ζόμπι αναστήθηκε μετά από 48.500 χρόνια!

Ακούγεται τρελό κι όμως ένας αρχαίος ιός στη Σιβηρία παρέμενε μολυσματικός μετά από 48.500 χρόνια!

Οι ειδικοί κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου: η τήξη των πάγων της Αρκτικής μπορεί να απελευθερώσει αρχαίους παθογόνους παράγοντες… Η «ανάσταση» ιών που παρέμειναν κατεψυγμένοι για χιλιάδες χρόνια στη Σιβηρία προκαλεί τώρα ακόμα πιο έντονο προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, ένας από τους 13 νέους ιούς που εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν από το περμαφρόστ, όπως ονομάζεται το μονίμως παγωμένο έδαφος του βορρά, παρέμενε μολυσματικός παρόλο που είχε περάσει 48.000 χρόνια στην κατάψυξη!

Η ανακάλυψη παρουσιάζεται ως προδημοσίευση από την ομάδα του ιολόγου Ζαν-Μαρί Αλεμπίκ του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας.

«Τα 48.500 χρόνια αποτελούν νέο ρεκόρ» δήλωσε στο New Scientist ο ερευνητής, ο οποίος κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ με την επαναφορά δύο ιών ηλικίας 30.000 ετών.

Οι «ιοί-ζόμπι», όπως τους ονόμασε η ερευνητική ομάδα, δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο αλλά αμοιβάδες, μονοκύτταρα πρωτόζωα που ζουν στο νερό.

Παρόλο που οι 13 ιοί-ζόμπι είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε καθώς «η κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική σε περίπτωση που εμφανιστούν ασθένειες των φυτών, των ζώων ή των ανθρώπων από την αναβίωση ενός αρχαίου, άγνωστου ιού» σύμφωνα με τους ερευνητές.