Σε πόση ώρα αποφασίζουμε εάν κάποιος είναι ελκυστικός ή όχι;

Σε νέα ερευνητική μελέτη από το University of Pennsylvania αναλύθηκαν 10.000 ραντεβού τα οποία κλείστηκαν μέσω σελίδων γνωριμιών. Ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη είχε να κάνει με το πόσο χρόνο μας παίρνει να προσδιορίσουμε εάν μας ελκύει κάποιος ή όχι.

Οι συμμετέχοντες ήταν από 20 έως 40 ετών, είχαν σχετικά υψηλά εισοδήματα και είχαν ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση. Κάθε εθελοντής γνώρισε έως και 25 άτομα. Κάθε ένα από αυτά τα ψηφιακά ραντεβού είχε τρία λεπτά διάρκεια, μέσα στα οποία ο κάθε συμμετέχοντας έπρεπε να αποφασίσει εάν ήθελε να ξαναδεί αυτό το άτομο.

Πόσο χρόνο χρειάζονταν για να αποφασίσουν; Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης μόνο τρία (3) δευτερόλεπτα! Μία ξεχωριστή μελέτη μετα-ανάλυσης από το Πανεπιστήμιο Syracuse αποκαλύπτει ότι αρκεί μόνο το ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να αποφασίσουμε εάν κάποιος είναι ελκυστικός ή όχι.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όταν νιώθουμε ερωτική έλξη για ένα άτομο, υπάρχουν 12 περιοχές του εγκεφάλου που συνεργάζονται για να απελευθερώσουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών, μεταξύ των οποίων ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και αδρεναλίνη. Η «έκρηξη» αυτών των ουσιών προκαλεί αγγειοκαταστολή και η εμπειρία προσομοιάζει στα αποτελέσματα που έχει η χρήση κοκαΐνης, επηρεάζοντας περίπλοκες γνωστικές λειτουργίες όπως η εικόνα του σώματος και η νοητική αναπαράσταση.