Tι διαφορετικό κάνουν οι άνθρωποι στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου;

Πολύ κρύο, βαρύς χειμώνας και λίγο φως… Κι όμως στη Φινλανδία ζουν οι πιο ευτυχισμένοι κάτοικοι του πλανήτη!

H Φινλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο ευτυχισμένων χωρών της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας για πέντε συνεχή έτη. Τι κάνουν οι άνθρωποι στη χώρα της ευτυχίας και τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από αυτούς;

Ζωή χωρίς άγχος!
Καθοριστικής σημασίας είναι ότι η Φινλανδία διαθέτει συστήματα που καθιστούν τις πτυχές της ζωής αισθητά λιγότερο αγχωτικές. Η εκπαίδευση είναι σε μεγάλο βαθμό δωρεάν και η υγειονομική κάλυψη είναι εγγυημένη. Επίσης, οι Φινλανδοί έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για να κάνουν πράγματα που αγαπούν.

Η θετικότητα δεν είναι “υποχρεωτική”
Στην ερώτηση “Τι κάνεις;” η απάντηση… επιτρέπεται και με το παραπάνω να είναι “Δεν είμαι καλά”. Τι εννοούμε; Στη χώρα της ευτυχίας οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να μην εκφράζουν αυτό που πραγματικά νιώθουν ούτε να “συγκαλύπτουν” τα αρνητικά συναισθήματα. Μοιράζονται αυτά που συμβαίνουν στη ζωή τους και στον εσωτερικό τους κόσμο και έτσι συνδέονται καλύτερα μεταξύ τους.

Η ζωή δεν είμαι μόνο εργασία…
Στη Φινλανδία εργάζονται σκληρά όμως όχι πάρα πολλές ώρες! Έχουν καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Έχουν χόμπι και ξεκουράζονται επαρκώς, σε αυτά βοηθάει και το ότι δεν μετακινούνται πολύ μακριά για να εργαστούν.

Σε επαφή με τη φύση!
Πηγαίνουν συχνά στο δάσος και στη λίμνη… Ζουν στη φύση! Δραστηριότητες όπως η κατασκήνωση, η ιππασία και το σκι είναι δωρεάν σε τέτοιου είδους δημόσιους χώρους.

Είναι πρόθυμοι να εξελιχθούν!
Θέλουν να μαθαίνουν καινούργια πράγματα και να βγαίνουν από την καθημερινή τους ρουτίνα. Νέες δεξιότητες και εμπειρίες που θα τους πάνε παρακάτω είναι μέσα σε αυτά που επιδιώκουν πολύ συνειδητά, εκμεταλλευόμενοι τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο τους εποικοδομητικά.

Υπάρχει εμπιστοσύνη!
Περιβάλλουν τον εαυτό τους με ανθρώπους στους οποίους μπορούν να βασιστούν και αναπτύσσουν σχέσεις βαθιάς εμπιστοσύνης. Αισθάνονται καλά μαζί, δεν νιώθουν μοναξιά ούτε αβεβαιότητα γιατί χτίζουν δυνατές σχέσεις.

Πώς είναι η ευτυχία τους;
Η ευτυχία στη Φινλανδία είναι ήρεμη και συνεχής… Μοιάζει με τη βαθιά ικανοποίηση από τη ζωή και δεν έχει σχέση με έντονες εξάρσεις που διαρκούν λίγο… Ουσιαστικά η φιλοσοφία της ζωής τους θεμελιώνει την ευτυχία τους.