Tα νήπια μας δείχνουν πώς να ζούμε καλύτερα!

                                                  Γράφει η Γεωργία Δονούκη, εκπαιδευτικός

Τα παιδιά είναι συχνά οι καλύτεροι δάσκαλοι, γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί μαθητές, ώστε να γίνει η ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα!

Αναρωτιέστε καμιά φορά γιατί τα νήπια είναι συχνά πολύ χαρούμενα χωρίς προφανή λόγο;

Μάθημα 1ο – Ξεκουράζονται και κοιμούνται καλά

Τα νήπια αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην ξεκούραση και στον ύπνο. Μπορεί να παίζουν πολύ και για πολλές ώρες όμως κοιμούνται και πολύ! Ο ποιοτικός ύπνος μας ωφελεί, γι’ αυτό καλό είναι κι εμείς να εστιάζουμε στην ξεκούραση και στον ύπνο! Όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν ξεκουραζόμαστε και δεν κοιμόμαστε καλά νιώθουμε ότι μας λείπει ενέργεια και η ψυχολογία μας επηρεάζεται αρνητικά.

Μάθημα 2ο – Εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Έχετε παρατηρήσει ότι τα νήπια δεν διστάζουν να εκφράσουν ό,τι νιώθουν; Δείχνουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά τους συναισθήματα χωρίς φόβο. Αντίθετα πολλές φορές οι ενήλικες τα συγκρατούν ή τα κρύβουν από φόβο ή ακόμα και από ντροπή. Όμως όταν  εκφράζουμε όσα νιώθουμε, απελευθερωνόμαστε οπότε ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των παιδιών.

Μάθημα 3ο – Παίρνουν ρίσκα

Δοκιμάζουν καινούργια πράγματα, αποκτούν νέες εμπειρίες, μαθαίνουν όλο και περισσότερα! Τα παιδιά ρισκάρουν, δεν τα νικάει ο φόβος. Έχουν θάρρος και μεγάλη περιέργεια να ανακαλύψουν τον κόσμο. Ας μας παροτρύνει κι εμάς η τάση τους για εξερεύνηση και ανακάλυψη, ας ξεπεράσουμε τον φόβο που στέκεται εμπόδιο. Θα κερδίσουμε πολλά αν καταφέρουμε να βγούμε από την comfort zone μας!