Τρέξιμο vs Περπάτημα: Πού υπερτερεί το καθένα;

To περπάτημα και το τρέξιμο έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο πού υπερτερεί το καθένα;

Μελέτη του American Heart Association έδειξε ότι το γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης. Σύμφωνα με την έρευνα το περπάτημα έχει ένα μικρό προβάδισμα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με το τρέξιμο.

Ποιο μας βοηθάει περισσότερο να κάψουμε το λίπος στην κοιλιά

Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική αερόβια δραστηριότητα μειώνει το λίπος στην κοιλιά. Παρόλο που τόσο το τρέξιμο όσο και το περπάτημα είναι συμμάχοί μας στο κάψιμο του λίπους, το τρέξιμο έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα. Με το τρέξιμο καίμε περισσότερες θερμίδες.

Τα βήματα της μακροζωίας…

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Network in Nutrition, Obesity, and Exercise», με 7.000 βήματα ημερησίως μειώνουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ανοίγουμε τον δρόμο για καλή υγεία και μακροζωία.

Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, διεξήγαγαν μια μακροχρόνια μελέτη σε 2.110 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 περίπου χρόνια, από το 2005 έως το 2018. Μέχρι το τέλος της, το 3% των συμμετεχόντων είχε πεθάνει. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν περίπου 7.000 βήματα την ημέρα διέτρεχαν 50-70% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όσους δεν περπατούσαν πολύ. Ο ρυθμός των βημάτων δεν φάνηκε να συνδέεται ιδιαίτερα με την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων – μόνο ο αριθμός τους.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που έκαναν πάνω από 10.000 βήματα την ημέρα δεν παρατηρήθηκε να απολαμβάνουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά τη μακροζωία.

Ήξερες ότι…

Σύμφωνα με έρευνα αναλώνεται 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια κατά το τρέξιμο σε σχέση με το περπάτημα, είτε αυτό γίνεται στον δρόμο, είτε στον διάδρομο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ζυγίζει 80 κιλά, καίει περίπου 800 θερμίδες την ώρα, ενώ αντίστοιχα καίει 300 θερμίδες αν προτιμήσει το περπάτημα. Η διαφορά αυτή ισοδυναμεί με ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα!