Μην αφήνεις τον φόβο να σε καταβάλλει

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!
Πόσες φορές ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί σε έχει εμποδίσει να αναλάβεις δράση για κάτι που θα ήθελες να κάνεις;

Για παράδειγμα ίσως φοβάσαι να διεκδικήσεις περισσότερα χρήματα, να ζητήσεις από κάποιον να βγείτε ή να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου για να κάνεις το δικό σου όνειρο πραγματικότητα…

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μυαλό περνά σε λειτουργία αυτοπροστασίας και μετατρέπεται σε μηχανή που δημιουργεί δικαιολογίες:

  • «Μπορεί να με απορρίψουν».
  • «Θα είναι πιο δύσκολο απ΄όσο πιστεύω, δεν θα τα καταφέρω».
  • «Μπορεί να μείνω πίσω και να μην προλάβω».
  • «Μάλλον δεν θα ήταν τόσο καλό όσο νομίζω. Θα πρέπει απλώς να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω».

Όμως αυτές οι δικαιολογίες σε οδηγούν στην αδράνεια και η αδράνεια με τη σειρά της σε οδηγεί κατευθείαν στη λύπη και η λύπη στην κατάθλιψη. 

Έχω αντιμετωπίσει αυτή την παράλυση που βασίζεται στον φόβο πολλές φορές στη ζωή μου. Αλλά τα τελευταία χρόνια, προσπαθώ να αναλαμβάνω δράση, ακόμα και όταν εμφανίζονται οι ερινύες. Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξετάσουμε τους φόβους μας πιο προσεκτικά. Όλοι θα συμφωνήσουμε πως ο φόβος είναι άβολος, επομένως η αρχική μας αντίδραση είναι να τον αποφύγουμε όμως κοιτάζοντάς τον πιο προσεκτικά, θα αποκτήσουμε πιο ξεκάθαρη κατανόηση των σκέψεών μας.

Ο φόβος τείνει να παραμορφώνει τη σκέψη μας, με αποτέλεσμα να…

  • Μεγαλώνουμε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της ανάληψης δράσης.
  • Υποτιμούμε τα πιθανά θετικά αποτελέσματα της ανάληψης δράσης.
  • Αγνοούμε το κόστος της αδράνειας.

Ευτυχώς μόλις καταλάβουμε πόσο ο φόβος διαστρεβλώνει τη σκέψη μας, τότε είναι η στιγμή να αρπάξουμε την ευκαιρία και να ενεργήσουμε με πρόθεση.

Tip of the Day: Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την άσκηση Fear-Setting του Ferris. Στην ουσία είναι μία δομημένη άσκηση προβληματισμού που χρησιμοποιείται για να μας βοηθήσει να δούμε πιο καθαρά τις αποφάσεις μας, όταν ο φόβος μας κρατάει πίσω και παραμορφώνει τη σκέψη μας. Ο Ferris εμπνεύστηκε αυτή τη μέθοδο από τον στωικό φιλόσοφο Σενέκα τον νεότερο, ο οποίος είπε το περίφημο «Υποφέρουμε πιο συχνά στη φαντασία παρά στην πραγματικότητα». Φυσικά ακολουθεί Sparkling Room, έτσι θα σε άφηνα;