Ηφαίστεια: Aπό τα Μέθανα ως τον Βεζούβιο!

Ηφαίστεια… ίσως η πιο καταστροφική δύναμη της φύσης. Με το Travel Diary έχουμε επισκεφθεί ορισμένα από αυτά: Το ανενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα και το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ευρώπης, τον Βεζούβιο.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Νότιου Αιγαίου και είχε έντονη δραστηριότητα από το 276 μέχρι το 239 π.Χ. Απαριθμεί 30 κρατήρες, ο γνωστότερος από τους οποίους βρίσκεται  βορειοδυτικά, πάνω από το χωριό της Καμένης Χώρας και δεν είναι πια ενεργός. Για να φτάσεις ως τον κρατήρα διανύεις ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα… Ο κρατήρας έχει βάθος περίπου 50 μέτρα και η διάμετρός του είναι 100 μέτρα. Το τοπίο είναι πανέμορφο και η ενέργειά του μαγική…
Ο Βεζούβιος βρίσκεται 12 χλμ από τη Νάπολη και αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο. Η τελευταία έκρηξη του Βεζούβιου συνέβη το 1944. Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν και βρήκαν τον θάνατο 26 άνθρωποι. Το 79 μ.Χ. σημειώθηκε η πιο καταστροφική έκρηξη. Η λάβα και η στάχτη εξαφάνισαν την Πομπηία από τον χάρτη… Ως τότε οι Ιταλοί θεωρούσαν τον Βεζούβιο ένα απλό βουνό!

Ο Βεζούβιος βρίσκεται πάνω σε ένα στρώμα μάγματος η συνολική έκταση του οποίου ξεπερνά τα 400 τ.χλμ. Το απόθεμα συνεχώς αυξάνεται…

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση μικρότερη από 12 χλμ και 600.000 άνθρωποι ζουν σε οικισμούς γύρω από τον Βεζούβιο, στη λεγόμενη “κόκκινη περιοχή”. Μία νέα μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου είναι πιθανό να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Νάπολη.
Οι ιταλικές κυβερνήσεις ήδη επεξεργάζονται σχέδια εκκένωσης της κόκκινης περιοχής και της Νάπολης, δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους κατοίκους που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη περιοχή.

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας. Η ηφαιστειακή της δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από 500.000 χρόνια με υποθαλάσσιες εκρήξεις.
Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και στις γύρω περιοχές και είναι συνηθισμένοι στις συχνές εκρήξεις… Όταν η περιοχή καλύπτεται με χιόνι η Αίτνα μοιάζει ακόμα πιο απόκοσμη…
Δείτε τα τρία εντυπωσιακά ηφαίστεια μέσα από το βίντεο του Travel Diary.