Η Ευρώπη και το μεγαλόπνοο σχέδιο παραγωγής αιολικής ενέργειας!

Tεράστια «νησιά» στροβίλων αναμένεται να κατασκευαστούν στη θάλασσα, με στόχο τον δεκαπλασιασμό της παραγωγής αιολικής ενέργειας μέχρι το 2050!

Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν τη δημιουργία τεράστιων «νησιών» στροβίλων στη θάλασσα! Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο εντάσσονται στο εν λόγω σχέδιο αιολικής ενέργειας για νησιά με τουρμπίνες στη Βόρεια Θάλασσα. Η γραμμή LionLink, η δεύτερη του είδους της στον κόσμο, θα συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέσω υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια 

«Σε απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις απόπειρες ενεργειακού εκβιασμού κατά της Ευρώπης, θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας να μειώσουμε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων» ανέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί. Ο Shapps -Υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής στο Ηνωμένο Βασίλειο- πρόσθεσε: «Ενισχύουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία του Πούτιν ότι οι μέρες της κυριαρχίας του στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας έχουν όντως περάσει».

Προκειμένου να συναφθούν νέες συμφωνίες για την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν στην Οστάνδη του Βελγίου. Περισσότερες από 100 εταιρίες που αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την αλυσίδα υπεράκτιων αιολικών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ευρώπη εξέδωσαν μια ανακοίνωση που περιγράφει τι πρέπει να κάνουν τώρα οι εννέα κυβερνήσεις για να επιτύχουν τους στόχους τους για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η Ενεργειακή Σύνοδος Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας είναι μακράν η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Το σχέδιο είναι να γίνει η Βόρεια Θάλασσα της Ευρώπης κόμβος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εννέα ευρωπαϊκές χώρες έχουν έναν κοινό στόχο: την κλιμάκωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, ωθούμενη από την πτώση του πολέμου στην Ουκρανία και την πίεση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο είπε πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι στόχος ήταν να κατασκευαστούν αρκετά αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα για την παραγωγή 130 GW ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ο αριθμός θα υπερδιπλασιαστεί, σε σχεδόν 300 GW, μέχρι το 2050.

Η ενέργεια ως γεωπολιτικό ζήτημα

Ο Ντε Κρο τόνισε ότι οι εξελίξεις τον περασμένο χρόνο, που είδαν τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη καθώς η ήπειρος απέφευγε το ρωσικό αέριο, έδειχναν ότι η ενέργεια είναι πλέον, “περισσότερο από ποτέ, ένα γεωπολιτικό θέμα”. Η σύνοδος κορυφής επικεντρώθηκε στην «ταχύτητα εκτέλεσης», ιδίως με την τυποποίηση της υποδομής που απαιτείται, ώστε τα αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας να μπορούν να κατασκευαστούν ταχύτερα και φθηνότερα.

Αιολικά πάρκα: Σχέδια επέκτασης

Η Βρετανία έχει τον μεγαλύτερο στόλο υπεράκτιων αιολικών πάρκων, 45 από αυτά που παράγουν 14 GW, με σχέδια να επεκτείνει τη χωρητικότητα στα 50 GW έως το 2030.

Ακολουθεί η Γερμανία, με 30 αιολικά πάρκα που παράγουν 8 GW, μετά βρίσκεται η Ολλανδία με 2,8 GW και η Δανία και το Βέλγιο με 2,3 GW. Οι άλλες συμμετέχουσες χώρες παράγουν λιγότερο από ένα γιγαβάτ από τα υπάρχοντα υπεράκτια αιολικά πάρκα τους, αλλά μοιράζονται φιλοδοξίες να αυξήσουν σημαντικά την ενέργεια από αυτήν την πηγή.

«Για εμάς, όπως και για τους γείτονές μας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα είναι πιθανώς η κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ 2030 και 2050, πολύ μπροστά από την ηλιακή ενέργεια και τα χερσαία αιολικά πάρκα» δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Καθώς η Βόρεια Θάλασσα είναι σχετικά ρηχή, οι τουρμπίνες μπορούν να εγκατασταθούν αρκετά εύκολα και σε μεγάλο αριθμό, σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Γαλλία στοχεύει να έχει 40 GW σε υπεράκτια παραγωγή μέχρι το 2050.

Οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι αλλά…

Οι στόχοι της Οστάνδης μπορούν να επιτευχθούν «επειδή η Ευρώπη διαθέτει τεχνολογική και βιομηχανική πρωτοπορία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια». Ωστόσο «υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης για την υποστήριξη της ανάπτυξης των αλυσίδων παραγωγής», όπως επισημαίνει ο Πιέρ Ταρντιέ της βιομηχανικής ομοσπονδίας WindEurope. «Δεν παράγουμε αρκετά από ορισμένα κρίσιμα στοιχεία σήμερα. Πολλά κονδύλια πηγαίνουν στην καινοτομία, αλλά η πρόκληση είναι να επενδύσουμε σε υπάρχουσες δομές παραγωγής, η δυναμικότητα των οποίων πρέπει να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί. Οι κατασκευαστές στροβίλων λειτουργούν επί του παρόντος με ζημιές, πλήττονται σκληρά από τις υλικοτεχνικές διακοπές μετά τον Covid, απαιτείται εφάπαξ δημόσια υποστήριξη» πρόσθεσε ο Ταρντιέ.