Νιώθεις μόνος; Ευκαιρία για ενδοσκόπηση!

Human head looking inward

Καλημέρα SayYesser!!!

Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς επιζητά τη διαρκή συνδεσιμότητα και δέσμευση, όπου ο φόβος της απώλειας (FOMO) είναι διάχυτος. Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας, μπορεί να νιώθουμε ότι είμαστε πάντα «ενεργοί» και ποτέ πραγματικά μόνοι. Τι θα γινόταν όμως αν καταλαβαίναμε πως η μοναξιά ήταν κάτι που πρέπει να το εκτιμήσουμε και όχι να το φοβηθούμε;

Σε έναν κόσμο όπου βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες και είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι με άλλους, μπορεί να είναι εύκολο να μπερδευτούμε από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η μοναξιά, μας επιτρέπει να αποσυνδεόμαστε από τον θόρυβο και τις περισπασμούς του κόσμου και να εστιάζουμε προς τα μέσα, παρέχοντας τον χώρο και τον χρόνο στον εαυτό μας για προβληματισμό και ενδοσκόπηση.

Το να αφιερώνει κανείς χρόνο για τον εαυτό του μπορεί επίσης να προσφέρει την ευκαιρία για επαναφόρτιση και αναζωογόνηση. Η συνεχής ενασχόληση με τους άλλους μπορεί να μας εξαντλήσει. Η μοναξιά όμως -όσο και να τη φοβόμαστε- μπορεί να μας προσφέρει ένα πολύ  αναγκαίο διάλειμμα. Όταν δίνουμε στους εαυτούς μας την άδεια να είμαστε μόνοι, μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού μας και να εμπλακούμε σε δραστηριότητες που μας φέρνουν χαρά και πληρότητα.

Επιπλέον, το να περνάμε χρόνο μόνοι μας μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Όταν αναγκαζόμαστε να βασιστούμε στους εαυτούς μας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουμε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη αίσθηση εμπιστοσύνης και ανθεκτικότητας και σε άλλους τομείς της ζωής.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η μοναξιά μπορεί επίσης να είναι δύσκολη και άβολη καθώς μπορεί να προκαλέσει δύσκολα συναισθήματα και να μας αναγκάσει να αντιμετωπίσουμε πτυχές του εαυτού μας που ίσως και να μην είμαστε έτοιμοι να δούμε και να παραδεχτούμε. Όμως από την άλλη δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να μας αναγνωρίσουμε, να ξέρουμε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μας.

Tip of the Day: Η σωστή “χρήση” της μοναξιάς είναι σίγουρα μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση, αυτοφροντίδα και προσωπική ανάπτυξη. Συχνά η ενδοσκόπηση προκύπτει όταν τεθούν κάποια προσωπικά ερωτήματα στο άτομο και αυτό καλείται να απαντήσει. Είναι δηλαδή η ανακάλυψη των διαφόρων χαρακτηριστικών προσωπικότητας και συμπεριφορών του κάθε ατόμου από τον ίδιο του τον εαυτό. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώθεις μόνος, προσπάθησε να αγκαλιάσεις την “κατάσταση” και εκμεταλλεύσου όσο περισσότερο μπορείς την ευκαιρία για να μάθεις περισσότερα για σένα. Ίσως και να εκπλαγείς! Ελπίζω ευχάριστα…