Βαλέτα, η πόλη των ιπποτών!

Βαλέτα! Μικρή, πολύ όμορφη και με ιστορία!

Η πρωτεύουσα της Μάλτας είναι η πιο ηλιόλουστη πόλη της Ευρώπης! Το όνομά της το οφείλει στον θεμελιωτή της, Jean Parisot de Valette, τον Μεγάλο Μάγιστρο του Τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών της Ιερουσαλήμ.

H Βαλέτα είναι η μικρότερη πρωτεύουσα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδρύθηκε το 1566. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις αν βρεθείς σ’ αυτήν τη λιλιπούτεια πόλη είναι να την περπατήσεις.

Η αρχιτεκτονική της πόλης κεντρίζει το ενδιαφέρον! Ο μπαρόκ αρχιτεκτονικός ρυθμός μπλέκεται με αναγεννησιακά και νεοκλασικά στοιχεία. Τα σπίτια είναι χτισμένα από ψαμμίτη και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα που κάνει τη Βαλέτα ακόμα πιο φωτεινή.

Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει στα όμορφα στενά της Βαλέτας είναι τα ιδιαίτερα ξύλινα μπαλκόνια. Είναι τυπικό χαρακτηριστικό της Μάλτας. Η τάση ξεκίνησε από την πρωτεύουσα τον 17 ο αιώνα.

Ο δρόμος μας μάς οδήγησε στους Κήπους Άνω Μπαράκα. Οι Upper Barrakka Gardens δημιουργήθηκαν τον 17ο αιώνα για να ξεκουράζονται οι ιππότες! Από εκεί απολαμβάνεις την ωραιότερη θέα της πόλης. Ακριβώς κάτω από τους κήπους βρίσκονται τα κανόνια που έριχναν για να χαιρετούν τα πλοία που έμπαιναν στο λιμάνι. Ακόμα και σήμερα καθημερινά γίνονται κανονιοβολισμοί σε συγκεκριμένες ώρες.

Ήξερες ότι…

Η Βαλέτα λειτουργούσε για τους ιππότες ως μια πόλη καταφύγιο όταν γίνονταν οι Σταυροφορίες. Και αυτός ήταν ο λόγος που τη δημιούργησαν!

Μπαίνοντας στη Βαλέτα συναντάς το κτήριο του Κοινοβουλίου στο δεξί σου χέρι. Προχωράς λίγο ακόμα και χάνεσαι στα στενά της… Εκεί αρχίζουν τα ωραία!

Δείτε τα στο βίντεο του Travel Diary που ακολουθεί!