Ήρθε η ώρα για… διαισθητική διατροφή!

Πώς είναι η σχέση σας με το φαγητό; Είναι σχέση μίσους; Πάθους; Είναι καλή ή κακή; Έχει μεγάλη σημασία, γιατί αντικατοπτρίζει την ψυχική και σωματική υγεία!

Το “κλειδί” είναι να προσεγγίσουμε τη διατροφή διαισθητικά. Η διαισθητική διατροφή είναι μια φιλοσοφία που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το σώμα μας και τα “σήματα πείνας” που μας στέλνει. Έτσι, σιγά σιγά θα μάθουμε στην πράξη τι πρέπει να αποφεύγουμε και τι όχι ακούγοντας το σώμα μας.

Απλά τα πράγματα!

Η διαισθητική διατροφή βασίζεται στην ιδέα ότι πρέπει να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν χορταίνουμε. Πολύ απλό, ε; Κι όμως! Πολλοί από μας δεν μπορούμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ πείνας και λιγούρας.

Πεινάς ή έχεις επιθυμία να φας;

Έχει περάσει μία ώρα από το γεύμα σας αλλά πεινάτε. Πεινάτε πραγματικά ή θέλετε κάτι να φάτε; Έχει διαφορά! Όταν αγχωνόμαστε ή ακόμα και όταν βαριόμαστε πολλές φορές θέλουμε κάτι να φάμε, αλλά όχι, δεν πεινάμε! Όταν δεν πρόκειται για πείνα αλλά για… λαχτάρα για φαγητό, τότε είμαστε επιλεκτικοί! Ξέρουμε τι θέλουμε να καταναλώσουμε π.χ. σοκολάτα, παγωτό, πατατάκια…

Ποια είναι η σχέση σου με το φαγητό;

Υπάρχουν κάποια… κόκκινα σημαιάκια που κυματίζουν έντονα και μας δείχνουν ότι έχουμε κακή σχέση με το φαγητό. Πολλές φορές τα αγνοούμε επιδεικτικά, άλλες δεν τα βλέπουμε καν! Ας αναλογιστούμε: Έχουμε ενοχές μετά το φαγητό; Μήπως αυτοπεριοριζόμαστε υπερβολικά και τιμωρούμε τον εαυτό μας; Έχουμε μανία με τα “πρέπει” και τα “δεν πρέπει” στη διατροφή μας; Δεν ακούμε τα σημάδια πείνας που στέλνει το σώμα μας; Αγχωνόμαστε όταν τρώμε μαζί με άλλους; Μετράμε συνέχεια τις θερμίδες που καταναλώνουμε; Αν κάνουμε πολλά ή κάποια από τα παραπάνω δεν έχουμε και τόσο καλή σχέση με το φαγητό… ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά!

Φτιάχνουμε τη σχέση μας με το φαγητό!

Η ευχαρίστηση με την καλή διατροφή μπορούν να συμβαδίσουν. Η μαγική λέξη είναι η ευελιξία και βασική προϋπόθεση να ακούμε και να μην προσπερνάμε τα σημάδια πείνας και κορεσμού. Αν τρώμε με μέτρο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και δεν χρειάζεται να καταπιεζόμαστε γιατί έτσι η σχέση μας με το φαγητό δεν θα βελτιωθεί. Είναι πολύ χρήσιμο να σκεφτούμε πότε τρώμε παραπάνω και πότε έχουμε “ανάγκη” για junk food. Οι λόγοι μπορεί να έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο, οπότε πρέπει να εστιάσουμε εκεί!

Πώς ψωνίζεις; 

Το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας μας είναι οι επιλογές μας! Άρα, αν είμαστε πολύ επιρρεπείς σε… κακές συνήθεις ας τις περιορίσουμε εξαρχής. Όταν πηγαίνουμε για ψώνια ας προμηθευτούμε υγιεινά σνακ. Αγοράζοντας υπεύθυνα, καταναλώνουμε υπεύθυνα! Δεν παραμελούμε όμως τα θέλω μας, προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία, χωρίς να αυτοτιμωρούμαστε.

Σχέση με θετικό πρόσημο!

Η διαισθητική διατροφή μας ενθαρρύνει να αποδεχθούμε το σώμα μας και να αναζητήσουμε την ευεξία. Οι ενοχές, οι τύψεις και η στέρηση δεν χωράνε εδώ!