Ναρκισσιστές vs αμοιβαία αισθήματα

3D Isometric Flat Vector Conceptual Illustration of Egocentric Person, Narcissist Man, Excessive Self Love

Καλημέρα SayYesser!!!

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε συναναστραφεί τοξικά άτομα. Και είναι πολύ πιθανό να ανήκουμε και εμείς οι ίδιοι σε αυτή την κατηγορία αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που θα το αναλύσουμε σε άλλο καφέ.

Ένα ακόμα παρακλάδι των τοξικών ανθρώπων λοιπόν είναι οι ναρκισσιστές. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν γνήσιες σχέσεις με κανέναν. Καμία αληθινή αγάπη. Κανέναν αληθινό φίλο. Κανέναν που πραγματικά σέβονται και κρατούν πάνω από το ναρκισσιστικό τους είναι. Όλοι στη ζωή του ναρκισσιστή θα εξιδανικευτούν, θα απαξιωθούν και θα πεταχτούν στα σκουπίδια. Τόσο απλά, μέχρι ο ναρκισσιστής να χρειαστεί ξανά κάτι.

Οι σχέσεις, για έναν ναρκισσιστή, είναι υπό όρους και συναλλακτικές.
Οι άνθρωποι γύρω τους υπάρχουν μόνο στο μυαλό του ναρκισσιστή ως υπηρέτες των αναγκών τους καθώς βασίζουν την αξία κάποιου αποκλειστικά στο τι μπορεί να κάνει κανείς για αυτούς.

Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα μεταξύ του ναρκισσιστή και του άλλου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Οι ναρκισσιστές απλά δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Όπως το βλέπει ο νάρκισσος, οι άλλοι έχουν την τύχη να απολαμβάνουν την παρουσία του, με αντάλλαγμα φυσικά να τους προμηθεύει ηθική ικανοποίηση, ενώ αν αρνηθείς τις απαιτήσεις του, γρήγορα θα παραμεριστείς και θα χαρακτηριστείς άχρηστος.

Ο δικός μου ναρκισσιστής που ήταν για κάποια χρόνια στο στενό μου κύκλο, ήταν επαγγελματίας σε αυτό. Ανά πάσα στιγμή, είχε πολλούς ανθρώπους τυλιγμένους γύρω από το δάχτυλό του σαν μαριονέτες, που τους χρησιμοποιούσε μόνο για να κάνουν κάτι για αυτόν. Η γυναίκα του, οι συνάδελφοί του, οι φίλοι, οι γείτονες, με όποιον μιλούσε όλοι έπρεπε να κάνουν κάτι γι’ αυτόν. Δεν στήριζε τις σχέσεις του σε κάτι άλλο. Δεν υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός ή συντροφικότητα. Κάθε μία από τις σχέσεις του λειτουργούσε απλώς ως μέσο για έναν σκοπό. Με όποιον διατηρούσε επαφή, είχε ένα σκοπό.

Οι ναρκισσιστές απορροφούν τα πάντα! Ακόμα και ανθρώπους. Για τον ναρκισσιστή δεν είσαι κάτι ξεχωριστό ούτε κάποιος που νοιάζεται για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις ανάγκες σου. Είσαι απλά μία προέκταση του εαυτού τους, ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Επίσης για τους ναρκισσιστές δεν υπάρχει μέση κατάσταση. Ή «όλοι καλοί» ή «όλοι κακοί». Όπως μπορεί κανείς να μαντέψει, αν του παρέχεις ό,τι χρειάζεται (χρήματα, βόλτες, φαγητό, σεξ, διευκολύνσεις, αγγαρείες κ.λπ.), τότε παραμένεις στην κατηγορία του καλού.

Αλλά αυτό πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει και να βρεθείς σε δυσμένεια όταν κουραστείς, τον “καταλάβεις” και πάψεις να ικανοποιείς όλα του τα θέλω.

Tip of the Day: Αναγνωρίζεις κάτι από τα παραπάνω σε σένα ή σε κάποιο κοντινό σου; Αν δεν είσαι σίγουρος για τα σημάδια που λαμβάνεις κάνε την εξής άσκηση: όταν σκέφτεσαι έναν συγκεκριμένο άνθρωπο το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι πως θα τον ικανοποιήσεις με κάτι ώστε να σου δοθεί η ευκαιρία να περάσεις χρόνο μαζί του ή έχεις το ελεύθερο να τον συναναστρέφεσαι χωρίς “δοσοληψίες”;

Αν σου αρέσει η συντροφιά ενός τέτοιου ανθρώπου, be my guest, όμως μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει ο ναρκισσιστής για σένα αλλά αναρωτήσου τι μπορείς να κάνεις εσύ γι’ αυτόν… αφού σε αυτή τη σχέση τα αμοιβαία συναισθήματα απλά δεν υπάρχουν…