Τι συμβαίνει με τα “αγαπημένα παιδιά”;

Family at home with four children having fun together, laughing and smiling

Έχουν οι γονείς “αγαπημένο” παιδί; Παρόλο που δεν το συνειδητοποιούν – και φυσικά δεν το παραδέχονται – οι πιο πολλές οικογένειες έχουν αγαπημένα παιδιά!

Είναι γεγονός ότι πολλά παιδιά νιώθουν λιγότερο αγαπημένα από τα αδέρφια τους και αυτό δεν είναι ιδέα τους… ισχύει! Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 65% των οικογενειών έχουν αγαπημένα παιδιά. Μάλιστα αυτό ξεκινάει από τη στιγμή που είναι βρέφη και συνεχίζεται μέχρι την ενηλικιώσή τους και ακόμα πιο μετά… Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση που έχει σημαντική ψυχολογική επίδραση στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχει επιπτώσεις τόσο στις μελλοντικές σχέσεις τους όσο και στην ψυχική τους υγεία.

Η σημασία των συναισθημάτων

Είναι ίσως περίεργο, όμως ακόμα κι αν οι γονείς δεν έχουν αγαπημένο παιδί, τα παιδιά τους είναι πιθανό να το βλέπουν – και να το νιώθουν – έτσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων «τα παιδιά από μικρή ηλικία συνειδητοποιούν αν τους φέρονται διαφορετικά από ό,τι στα αδέλφια τους». Επιπρόσθετα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα παιδιά που νιώθουν πως δεν είναι τα αγαπημένα των γονιών τους μπορεί να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Ακόμη, μπορεί να διακατέχονται από άγχος, να έχουν κατάθλιψη, καθώς και να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Είναι ενδιαφέρον ότι τα παραπάνω συνδέονται με τον εθισμό στην τεχνολογία.

Επηρεάζεται όλη η οικογένεια…

Η διαφορετική συμπεριφορά που ενδέχεται να έχουν οι γονείς απέναντι στα παιδιά τους,  επηρεάζει όλη την οικογένεια. Επηρεάζονται δηλαδή οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια, αλλά και ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς τους.

Τι συμβαίνει στα αγαπημένα παιδιά

Τα αγαπημένα παιδιά επηρεάζονται από την προτίμηση που δείχνουν σε αυτά οι γονείς τους.  Σύμφωνα με την Megan Gilligan, που συνεργάστηκε στην έρευνα “Within-Family Differences” του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Γήρανσης, αν είσαι το «χρυσό παιδί» της οικογένειας είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις συναισθηματικές αστάθειες μεγαλώνοντας. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το να είσαι αγαπημένο παιδί κάποιου γονέα επηρεάζει τις σχέσεις με τα αδέρφια σου και συχνά δημιουργείται τεταμένο κλίμα… και αυτό επηρεάζει με τη σειρά του την ψυχική υγεία σου στην ενήλικη ζωή.