Το Ούζο Πλωμαρίου συνεχίζει το πρόγραμμα διατήρησης και ανάδειξης των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών μας

Το Ούζο Πλωμαρίου, δείχνοντας έμπρακτα για άλλη μια χρονιά την αγάπη και τον σεβασμό στην ελληνική παράδοση, συνεχίζει να επενδύει στην ανάδειξη και διατήρηση της Ελληνικής
κληρονομιάς και συγκεκριμένα, των ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών καθώς και της τέχνης του καραβομαραγκού.

Τα ξύλινα παραδοσιακά καΐκια που κοσμούν τα λιμανάκια της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση και την ελληνική ναυτοσύνη. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να χάνονται.
Έτσι η αποσταγματοποΐα εδώ και δύο χρόνια έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διατήρηση των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών και έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το 2023, το Ούζο Πλωμαρίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», προχώρησε στη συντήρηση του «Αγ. Νικόλαος». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι που ναυπηγήθηκε περίπου το 1968 με μήκος 6,95m και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της ξυλοναυπηγικής τέχνης και της ναυτικής παράδοσης του τόπου μας. Το τρεχαντήρι ή τρεχαντήρα είναι ο πρώτος τύπος καϊκιού που ναυπηγήθηκε από τους Έλληνες. Λόγω της δυσκολίας της ναυπήγησής του το κατασκεύαζαν ειδικοί καραβομαραγκοί. Από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα, η μορφή του δεν έχει υποστεί σοβαρές μεταβολές.
Το τρεχαντήρι «Αγ. Νικόλαος» είχε υιοθετηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το
Πόλιον» το 2019 με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση της ναυτικής μας παράδοσης.
Έτσι σήμερα ο «Αγ. Νικόλαος» συνεχίζει να κοσμεί και να ομορφαίνει το λιμανάκι του Πλωμαρίου.
Ένα όμορφο γραφικό λιμανάκι που είδε με την πάροδο των χρόνων να περιορίζονται τα καρνάγια του, να χάνεται η τέχνη του καραβομαραγκού και μαζί τα παραδοσιακά πολύχρωμα ξύλινα καΐκια που αρμένιζαν και ομόρφαιναν τα λιμανάκια μας.