Pangea Ultima & Αmasia: Σκιαγραφώντας νέες ηπείρους…

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει την επέλασή της και σύμφωνα με μια νέα έρευνα σε 250 εκατομμύρια χρόνια, οι άνθρωποι – όπως και όλα ανεξαιρέτως τα θηλαστικά – δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν στη Γη, επειδή οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη.

Υπερήπειρος: Σκεφτείτε να ενωθούν όλες οι Ήπειροι σε μία, και να δημιουργηθεί μία νέα! Η «Pangea Ultima» θα αποτελείται σύμφωνα με ερευνητές από χώρες που κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Εκεί θα επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες και ο άνθρωπος δεν θα υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alexander Farnsworth από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, αναφέρει ότι η Υπερήπειρος θα δημιουργούσε ένα τριπλό χτύπημα, που θα περιελάμβανε το φαινόμενο της ηπειρωτικότητας, τον θερμότερο ήλιο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τη θερμότητα για μεγάλο μέρος του πλανήτη. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η Υπερήπειρος θα είναι ένας “εχθρικός” πλανήτης, αφού δεν θα υπάρχει τρόπος έρευσης τροφής και νερού. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα…  Όπως λέει ο Farnsworth οι ευρέως διαδεδομένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου και οι ακόμη μεγαλύτερες ημερήσιες ακραίες τιμές, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, θα σφραγίσουν τελικά τη μοίρα μας. Το ανθρώπινο είδος δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει επειδή θα αδυνατούσε να αποβάλει αυτή την υπερβολική θερμότητα μέσω του ιδρώτα.

Όταν μιλούσαμε για την Αmasia
O γεωλόγος Ζοάο Ντουάρτε από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, με τους συνεργάτες του, μελετά τα γεωλογικά φαινόμενα που συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη και προσπαθεί να δημιουργήσει τον μελλοντικό χάρτη του πλανήτη. Πριν από έναν περίπου χρόνο η ερευνητική του ομάδα μιλούσε για μια νέα υπερήπειρο στην οποία είχαν δώσει το όνομα Amasia. Αυτή θεωρούσαν ότι θα δημιουργηθεί από τις σημερινές ηπείρους εξαφανίζοντας τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό. Πρόκειται δηλαδή για μία υπερήπειρο-νησί που θα περιβάλλεται από θάλασσα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η Amasia είναι πιθανό να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα 200-300 εκατ. έτη. Θα είναι σε γενικές γραμμές μια άγονη υπερήπειρος εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών εκείνης της περιόδου που, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, θα είναι συνθήκες ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στον πλανήτη. Η Amasia θα περιβάλλεται από θάλασσα που δεν θα είναι βαθιά.