Grok: Έρχεται με επαναστατική διάθεση

Το Grok είναι το νέο δημιούργημα του Elon Musk για το οποίο θα μάθουμε και θα ακούσουμε πολλά το επόμενο διάστημα. Δεν είναι απλώς ένας ψηφιακός βοηθός… Το Grok ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα, διαθέτοντας ευστροφία αλλά και χιούμορ!

Πρόκειται για το πρωτοποριακό chatbot που προέρχεται από τα εργαστήρια της xAI, της εταιρίας τεχνητής νοημοσύνης του Musk που ιδρύθηκε το 2023. Ο Musk μας κάνει να έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες καθώς υπόσχεται τεχνολογία «με επαναστατική διάθεση» που στηρίζεται στην κωμωδία επιστημονικής φαντασίας «Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ»!

Δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά…
Αν και διαθέτει πολλά χαρίσματα, πατάει γερά στη γη. Η προσωπικότητα του Grok είναι ιδιαίτερα ελκυστική και οι συνομιλίες του χαρακτηρίζονται από χιούμορ και συχνά από σαρκασμό. Φανταστείτε κάποιον ευφυή άνθρωπο που δεν προβάλλει συνεχώς τις γνώσεις του και δεν είναι υπερφίαλος.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του Elon Musk στο Twitter περιελάμβανε ένα στιγμιότυπο οθόνης του Grok να απαντά σε ένα ερώτημα, έχοντας μια διαφορετική από τα συνηθισμένα, πιο ανάλαφρη, παιχνιδιάρικη διάθεση.

Από πού πήρε το όνομά του
Grok, σας θυμίζει κάτι; Το όνομα του επαναστατικού chatbox είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Robert Heinlein “Stranger in a Strange Land”. Τι σημαίνει; Ότι κατανοεί κάποια πράγματα διαισθητικά!

Το όραμα
Οι δημιουργοί του Grok οραματίζονται μια τεχνητή νοημοσύνη που να έχει τη δυνατότητα να αφομοιώνει τις πληροφορίες σε βάθος, προσομοιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανθρώπινη ικανότητα. Απώτερος στόχος είναι να κατανοήσει την ανθρωπότητα. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να συνδυάσει εκτεταμένα δεδομένα από το διαδίκτυο, από το Χ, καθώς και από τις αλληλεπιδράσεις με τους χρήστες.