Το Φαινόμενο του Ντόμινο

Καλημέρα SayYesser!!!

Παστρικοθοδώρα δε με λες αλλά τα βασικά τα κάνω. Γενικά όμως αν μπορούσα να με κατατάξω κάπου ανάμεσα στο χάος και στην τάξη θα ήμουν σίγουρα η Βασίλισσα του Χάους αφού και δεν με ενοχλεί αλλά και τα πράγματά μου βρίσκω. Όμως μία από τις αλλαγές που έφερε η ενηλικίωσή μου και στη συνέχεια ο γάμος και τα παιδιά ήταν πως έπρεπε κάπως να μαζέψω αυτό το χάος για να μπορούμε να συνυπάρχουμε όλοι.
Τότε ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβη το Φαινόμενο του Ντόμινο (Domino Effect).
Για 2 δεκαετίες και ίσως λίγο παραπάνω έφευγα από το σπίτι χωρίς να στρώνω το κρεβάτι μου, παρά μόνο αν περιμέναμε επισκέψεις. Κάποια στιγμή λίγο πριν τα 20 αποφάσισα να μείνω μόνη μου και, επειδή οι αποφάσεις φέρνουν και συνέπειες, έπρεπε κάπως να κρατάω το σπίτι μου σε μία τάξη – μη φανταστείς κάτι τραγικό απλά να βρίσκω τουλάχιστον 2 ίδια παπούτσια σε λιγότερο από 15′. Οπότε αποφάσισα να δοκιμάσω από τα εύκολα: θα στρώνω το κρεβάτι μου κάθε πρωί πριν φύγω για δουλειά. Έτσι και έγινε, ένα φαινομενικά ασήμαντο κατόρθωμα μου έγινε συνήθεια. Το πρωί της δέκατης μέρας όταν τελείωσα το στρώσιμο του κρεβατιού, δίπλωσα και μερικά ρούχα που ήταν πεταμένα, στη συνέχεια βρέθηκα στην κουζίνα όπου έβαλα και ένα πλυντήριο πιάτων, καθάρισα λίγο και τον πάγκο.

Και τότε το κατάλαβα: Η πράξη μου να στρώνω το κρεβάτι είχε πυροδοτήσει μια αλυσίδα μικρών οικιακών εργασιών… Ένιωσα σαν ενήλικη – ένας χαρούμενος “μικρός” ενήλικας με ένα στρωμένο κρεβάτι, τακτοποιημένα ρούχα, έναν άδειο νεροχύτη και έναν καθαρό πάγκο. Βίωνα το φαινόμενο ντόμινο.

Το φαινόμενο Domino δηλώνει ότι όταν κάνεις μια αλλαγή σε μια συμπεριφορά, θα ενεργοποιήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και θα προκαλέσει μια αλλαγή σε σχετικές συμπεριφορές. Επίσης το φαινόμενο Domino εμφανίζεται για δύο λόγους.

Πρώτον, πολλές από τις συνήθειες και τις ρουτίνες που συνθέτουν την καθημερινότητά μας σχετίζονται μεταξύ τους. Υπάρχει μια εκπληκτική διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων της ζωής και η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν αποτελεί εξαίρεση. Η εγγενής συνάφεια των πραγμάτων είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι επιλογές σε έναν τομέα της ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε εκπληκτικά αποτελέσματα σε άλλους τομείς, ανεξάρτητα από τα σχέδια που κάνουμε.

Δεύτερον, το φαινόμενο Domino κεφαλαιοποιεί μία από τις βασικές αρχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς: τη δέσμευση και τη συνέπεια. Η βασική ιδέα είναι ότι εάν οι άνθρωποι δεσμευτούν σε μια ιδέα ή στόχο, έστω και με πολύ μικρό τρόπο, είναι πιο πιθανό να τιμήσουν αυτή τη δέσμευση, επειδή βλέπουν τώρα αυτή την ιδέα ως στόχο ευθυγραμμισμένο με την εικόνα του εαυτού τους.

Το φαινόμενο Domino δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο που συμβαίνει αλλά κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Είναι στο χέρι μας να πυροδοτήσουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση καλών συνηθειών χτίζοντας νέες συμπεριφορές που φυσικά οδηγούν στην επόμενη επιτυχημένη δράση.

Υπάρχουν τρία κλειδιά για να γίνει αυτό το έργο στην πραγματική ζωή.

  1. Ξεκινάμε με μια μικρή αλλαγή συμπεριφοράς και το κάνουμε με συνέπεια. Αυτό όχι μόνο θα μας ικανοποιήσει, αλλά θα μας οδηγήσει να γίνουμε και η καλύτερη έκδοση του εαυτού μας σταδιακά.
  2. Διατηρούμε τον ενθουσιασμό και προχωράμε αμέσως στο επόμενο βήμα – εργασία που θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Στην ουσία αφήνουμε την ορμή της ολοκλήρωσης μιας εργασίας να μας μεταφέρει απευθείας στην επόμενη συμπεριφορά. Με κάθε επανάληψη, θα αφοσιωνόμαστε περισσότερο στη νέα εικόνα του εαυτού μας.
  3. Σε περίπτωση αμφιβολίας, χωρίζουμε τα πράγματα σε μικρότερα κομμάτια. Καθώς δοκιμάζουμε νέες συνήθειες, είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να εστιάζουμε στο να τις κρατάμε μικρές και διαχειρίσιμες. Το φαινόμενο Domino αφορά την πρόοδο και όχι τα αποτελέσματα. Απλώς διατηρούμε την ορμή. Αφήνουμε τη διαδικασία να επαναληφθεί καθώς το ένα ντόμινο ρίχνει αυτόματα το επόμενο.

Tip of the Day: Θυμήσου: Δεν έχει σημασία ποιο ντόμινο πέφτει πρώτο, αρκεί να πέσει ένα και να γίνει η αρχή.