Γάνδη: Ταξίδι με μεσαιωνική αύρα

Η Γάνδη είναι μια βελγική πόλη με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι γειτόνισσα της διάσημης Μπριζ – απέχει περίπου μισή ώρα με το τρένο – και αξίζει να την επισκεφθείς για να νιώσεις τη μεσαιωνική της αύρα.

Το μεσαιωνικό λιμάνι βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης. Λειτουργεί από τον 11 ο αιώνα. Στις αποβάθρες Graslei και Korenlei συνηθίζουν να δίνουν ραντεβού τόσο οι
ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες της πόλης. Τα τρία μεγαλοπρεπή κτίρια που βλέπουμε μπροστά μας είναι το βασιλικό Ολλανδικό θέατρο, ο πύργος Belfry και ο καθεδρικός Ναός του St. Bavo. Και τους τρεις διάσημους πύργους μπορείς να τους θαυμάσεις από τη γέφυρα του
Αγίου Μιχαήλ. Μετά από λίγα λεπτά περπάτημα από τη γέφυρα φτάνουμε στην πλατεία Sint – Baafsplein. Εκεί μπορεί κανείς να βρει ωραία εστιατόρια και wine bars.

Η Γάνδη, πάρα το έντονο μεσαιωνικό της στοιχείο, αγκαλιάζει και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Το Stadshal (City Pavilion) το επιβεβαιώνει. Χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι η περίτεχνη οροφή και ο συνδυασμός ξύλου, γυαλιού και τσιμέντου που συνθέτουν ένα
εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Εκεί πραγματοποιούνται συναυλίες, παραστάσεις χορού και στήνονται υπαίθριες αγορές.

Συνεχίζουμε με μια βόλτα στο Graffiti Street για να δούμε εντυπωσιακά και αστεία δείγματα της «τέχνης του δρόμου». Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, ονόματα δεν λέμε, στη Γάνδη αυτό είναι το μοναδικό σημείο που αποτελεί τον «καμβά» για τις ξεχωριστές δημιουργίες των καλλιτεχνών του δρόμου.

Και μετά μια βουτιά στη μεσαιωνική Γάνδη… επίσκεψη στο κάστρο των Κόμηδων! Το σημερινό κάστρο χρονολογείται από το 1180 και ήταν κατοικία των Κόμηδων της Φλάνδρας μέχρι το 1353. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο και ως φυλακή. Επειδή ήταν συνώνυμο των βασανιστηρίων, προς τα τέλη του 19 ου αιώνα ήθελαν μέχρι και να το γκρεμίσουν. Τελικά δεν το έκαναν κι έτσι σήμερα είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της Γάνδης!

Ταξιδέψτε στη Γάνδη μέσα από το video του Travel Diary!