Ήρθε η ώρα να νικήσεις τον φόβο

Καλημέρα SayYesser!

Tελευταία μέρα του πρώτου μήνα τους έτους σήμερα και σκέφτηκα ότι πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουμε στα ίσα ό,τι μας φοβίζει και μας απομακρύνει από τους στόχους μας. Θα σου πω λοιπόν την ιστορία ενός Ιάπωνα που ξεπέρασε τους φόβους και την αποτυχία ανακαλύπτοντας την εσωτερική ανθεκτικότητά του.

“Στις αρχές της περιόδου Μεϊτζί στην Ιαπωνία ζούσε ένας γνωστός παλαιστής, ο Ο-νάμι, το όνομα του οποίου σήμαινε μεγάλα κύματα. Ο Ο-νάμι ήταν τρομερά δυνατός και γνώριζε την τέχνη της πάλης. Στις προπονήσεις του είχε νικήσει ακόμα και τον δάσκαλό του, αλλά μπροστά σε θεατές γινόταν τόσο ντροπαλός που έχανε ακόμα και από τους μαθητές του.

Ο Ο-νάμι σκέφτηκε ότι έπρεπε να επισκεφθεί έναν δάσκαλο του ζεν για βοήθεια. Ο Χακούγιου, περιπλανώμενος δάσκαλος, είχε καταλύσει σε έναν κοντινό ναό, και έτσι ο Ο-νάμι πήγε να τον δει και να του μιλήσει για το σοβαρό του πρόβλημα.

“Το όνομά σου είναι μεγάλα κύματα”, τον συμβούλεψε ο δάσκαλος, “οπότε μείνε απόψε εδώ στο ναό. Φαντάσου ότι είσαι ο όγκος αυτών των κυμάτων. Δεν είσαι πια ένας παλαιστής που φοβάται. Είσαι αυτά τα τεράστια κύματα που σαρώνουν και καταπίνουν τα πάντα στην πορεία τους. Κάνε αυτό και θα γίνεις ο μεγαλύτερος παλαιστής στη γη”.

Ο δάσκαλος αποσύρθηκε. Ο Ο-νάμι ξεκίνησε να διαλογίζεται προσπαθώντας να φανταστεί τον εαυτό του σαν να ήταν κύμα. Σκέφτηκε πολλά διαφορετικά πράγματα. Έπειτα στράφηκε σταδιακά στο αίσθημα των κυμάτων. Καθώς η νύχτα προχωρούσε, τα κύματα γίνονταν όλο και μεγαλύτερα.

Παρέσυραν τα λουλούδια και κατέστρεψαν τα βλαστάρια στο διάβα τους. Κατέκλυσαν ακόμα και το άγαλμα του Βούδα στο ιερό. Λίγο πριν την αυγή, ο ναός δεν ήταν τίποτα άλλο από την άμπωτη και την πλημμυρίδα μιας απέραντης θάλασσας.

Το πρωί ο δάσκαλος βρήκε τον Ο-νάμι να διαλογίζεται με ένα αχνό χαμόγελο στο πρόσωπό του. Χτύπησε καθησυχαστικά τον παλαιστή στον ώμο. “Τώρα τίποτα δεν μπορεί να σε ενοχλήσει”, είπε. “Είσαι αυτά τα κύματα. Θα σαρώσεις τα πάντα στο πέρασμά σου”.

Την ίδια κιόλας μέρα ο Ο-νάμι νίκησε στους αγώνες. Μετά από αυτό, κανείς στην Ιαπωνία δεν κατάφερε να τον νικήσει”.

Tip of the Day: Κάθε φορά που φοβάσαι την ήττα ή ακόμα και την έκθεση, να σκέφτεσαι ότι είσαι πολύ πιο δυνατός από όσο νομίζεις. Και όσο μεγάλα κι αν είναι τα κύματα, εσύ μπορείς να τα ξεπεράσεις και να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade-Meng Tan “Ψάξε μέσα σου”