Το μυστήριο της ζωής

Καλημέρα SayYesser!!!

Όλοι μας έχουμε δοκιμαστεί στη ζωή, έχουμε περάσει δυσκολίες, έχουμε πέσει και έχουμε σηκωθεί ξανά. Υπάρχουν γεγονότα που απλά μας δυσκόλεψαν και άλλα που μας πέταξαν στο γκρεμό, μας τσάκισαν ό,τι καλό είχαμε μέσα μας, όνειρα, ελπίδα, ασφάλεια, θέληση για ζωή… Μετά από κάθε τέτοια πτώση πάντα αναρωτιόμουν αν θα επιβίωνα ή αν θα ζούσα ξανά μια ζωή όπου θα ένιωθα ευτυχισμένη και ασφαλής. Σιγά σιγά, με τον καιρό, ω ναι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, η ζωή μου έγινε καλύτερη και εγώ δυνάμωσα.

Τώρα, όταν κοιτάζω πίσω, συνειδητοποιώ ότι αυτά τα γεγονότα, αν και ήταν οδυνηρά εκείνη την εποχή, ήταν οι καταλύτες για να αλλάξω τη ζωή μου.

Για να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο, ο μόνος τρόπος που μπορούμε να το πετύχουμε είναι ξεπερνώντας τις προκλήσεις που μας βάζει η ίδια η ζωή. Πρέπει να βιώσουμε τον πόνο, την προδοσία, τις αντιξοότητες, τα συναισθήματα της απελπισίας και την απόγνωση στη ζωή, γιατί πώς αλλιώς μαθαίνουμε ποιοι είμαστε;

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μάθουμε πώς να είμαστε ανθεκτικοί, θαρραλέοι, αισιόδοξοι για τη ζωή και το μέλλον μας.

Αν και δεν μας αρέσει, όλοι λίγο ή πολύ κάποια στιγμή θα νιώσουμε πληγωμένοι και αβοήθητοι, σε αυτό το ταξίδι που ονομάζουμε ζωή. Συχνά, όταν βρισκόμαστε σε απόγνωση, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και έτσι πολλές φορές καταλήγουμε να ζούμε τη ζωή μας μέσα από τον φόβο, τη λύπη, τον πόνο, την απογοήτευση και τη θλίψη μας.

Ιδού, μερικές ιδέες που μπορεί να μας χαρίσουν θάρρος αλλά και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά μας ώστε να μπορέσουμε και πάλι να σηκωθούμε ακόμα και αν νιώθουμε διαλυμένοι.

1. Αποδεχόμαστε την αλλαγή 

«Δεν είναι το πιο διανοούμενο από τα είδη που επιβιώνει, δεν είναι το πιο δυνατό που επιβιώνει, αλλά το είδος που επιβιώνει είναι αυτό που μπορεί καλύτερα να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.» — Δρ Leon C. Megginson

Στον σημερινό κόσμο των συνεχών αλλαγών, είναι δύσκολο να διατηρήσεις αυτό που είσαι και να διαχειριστείς την πολυπλοκότητα και το απρόβλεπτο της ζωής. Το μόνο σταθερό πράγμα στη ζωή μας σήμερα είναι η αλλαγή. Οπότε αντί να πολεμάς την αλλαγή, αγκάλιασέ την, αλλιώς η αντίσταση στην αλλαγή θα τροφοδοτήσει την αρνητική ενέργεια που μας κάνει να νιώθουμε συντετριμμένοι και αποθαρρυμένοι για τη ζωή.

2. Αγκαλιάζουμε τις επιλογές μας 

«Σήμερα επιλέγω τη ζωή. Κάθε πρωί, όταν ξυπνάω, μπορώ να επιλέξω χαρά, ευτυχία, αρνητικότητα, πόνο… για να αισθανθώ την ελευθερία που προέρχεται από το να μπορώ να συνεχίσω να κάνω λάθη και επιλογές – σήμερα επιλέγω να αισθάνομαι ζωή, να μην αρνηθώ την ανθρωπιά μου αλλά να την αγκαλιάσω.» — Kevyn

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της επιλογής μας αλλάζουμε την προσέγγισή μας στη ζωή και περνάμε από τον πόνο στη χαρά και την ελπίδα. Η χρήση της δύναμης της επιλογής μας, ενδυναμώνει και ενισχύει την ικανότητά μας να αναλαμβάνουμε δράση και να λαμβάνουμε αποφάσεις. Η δύναμη της επιλογής είναι ένα δώρο που έχουμε μέσα σας και που αν επιλέξουμε να το χρησιμοποιήσουμε, θα μεταμορφώσει τη ζωή μας.

3. Ζητάμε βοήθεια

«Το να ζητάμε βοήθεια δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι ή ανίκανοι. Συνήθως υποδηλώνει ένα προηγμένο επίπεδο ειλικρίνειας και ευφυΐας.» — Anne Wilson Schaef

Το να ζητάμε βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Όταν νιώθουμε τόσο σπασμένοι μέσα μας, θέλουμε να κρυφτούμε μακριά από τον κόσμο. Μερικές φορές, είναι επειδή νιώθουμε αμηχανία ή πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν τι περνάμε.

Η υποστήριξη, οι συμβουλές και η ενθάρρυνση από τους άλλους μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες και να λύσουμε προβλήματα στη ζωή μας.

Είναι η ενέργεια και η σοφία από τους φίλους, την οικογένεια και τους υποστηρικτές που τροφοδοτούν το θάρρος μας και την επιθυμία μας να αναλάβουμε δράση για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

4. Δηλώνουμε παρών

«Το χθες έφυγε. Το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα. Έχουμε μόνο το σήμερα. Ας αρχίσουμε.» — Μητέρα Τερέζα

Οι σκέψεις μας τροφοδοτούν το πώς νιώθουμε για τη ζωή μας. Το κλειδί για τη διαχείριση των αρνητικών σκέψεων είναι να εντοπίζουμε εκείνες τις σκέψεις που μας δημιουργούν σύγχυση και αδράνεια μέσα μας, στη συνέχεια να τις αποδεχόμαστε και να δουλεύουμε το μέσα μας ώστε να έχουμε περισσότερο έλεγχο πάνω τους.

5. Εστιάζουμε στη χαρά

«Βρείτε ένα μέρος μέσα σας όπου υπάρχει χαρά, και η χαρά θα κάψει τον πόνο.»  — Τζόζεφ Κάμπελ

Όταν αισθανόμαστε απόγνωση, απογοήτευση και απελπισία, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, αν μας τρώει ο αρνητισμός, θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό στη ζωή μας.

Το να εστιάζουμε σε ό,τι είναι καλό στη ζωή μας και σε αυτό που μας φέρνει χαρά είναι ένα σημαντικό βήμα για να αλλάξουμε τη ζωή μας.

6. Αισιοδοξία για το μέλλον

«Το καλύτερο πράγμα για το μέλλον είναι ότι έρχεται μόνο μία μέρα τη φορά.» — Αβραάμ Λίνκολν

Είναι κατανοητό ότι όταν αισθάνεσαι ραγισμένος στη ζωή, μπορεί να σε τρώει η ανησυχία ότι έτσι θα είναι η ζωή σου για πάντα. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον όταν νιώθεις τόσο πόνο και στενοχώρια. Ωστόσο, ο πόνος και η στενοχώρια σας δεν θα μας γιατρέψουν και βαθιά μέσα μας, όλοι θέλουμε να γιατρευτούμε – απλά δεν ξέρουμε πώς.

Για μένα, όταν ένιωσα ραγισμένος στη ζωή μου, το μόνο πράγμα που με βοήθησε στο ταξίδι της θεραπείας μου ήταν να προσπαθήσω να διατηρήσω την ελπίδα για το μέλλον μου. Ήταν σημαντικό για μένα να έχω προοπτική για το γεγονός ότι αυτό που συνέβαινε στη ζωή μου εκείνη την εποχή δεν ήταν μέρος της μελλοντικής μου ζωής. Αυτή η μικρή ελπίδα που είχα για το μέλλον μου ήταν αρκετή για να αρχίσω σιγά σιγά να με γιατρεύω — βήμα βήμα.

7. Η ζωή είναι ένα μυστήριο

«Το μυστήριο της ζωής δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να βιώνεις.» — Jacobus Johannes Leeuw

Η ζωή είναι ένα μυστήριο και όσο περισσότερο παλεύουμε και αντιστεκόμαστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να τη ζήσουμε. Η αποδοχή και η αγκαλιά του μυστηρίου της ζωής, μας επιτρέπει να θεραπεύσουμε και να δούμε τον πόνο μας ως μόνο ένα κεφάλαιο από τα πολλά στη ζωή μας.

Η ζωή μας δοκιμάζει και μας προκαλεί. Όταν νιώθουμε σπασμένοι μέσα μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι μέρος του ταξιδιού μας και ότι δεν υπάρχει διαφυγή από τον πόνο.

Tip of the Day: Πάρε μία βαθιά ανάσα και επανάλαβε μετά από μένα: η ζωή είναι ένα μυστήριο και οι στιγμές απόγνωσης και δυστυχίας δεν κρατούν για πάντα!