Η Σοφία του Σωκράτη Part 2

Καλημέρα SayYesser!!!

Σε συνέχεια λοιπόν της χθεσινής μας κουβέντας που μπορείς να βρεις εδώ, ο Σωκράτης υπογραμμίζει μια βασική διαφορά μεταξύ της απλής απασχόλησης και της ουσιαστικής δέσμευσης. Στην επιδίωξή μας για μια καλή ζωή, “ταχυδακτυλουργούμε” την εργασία, τις κοινωνικές δεσμεύσεις, τα χόμπι και τις ατελείωτες ροές πληροφοριών και οι περισσότεροι από μας δεν σταματάμε ποτέ για να ρωτήσουμε:

  • Αυτή η δραστηριότητα ή η εργασία με φέρνει πιο κοντά στους μακροπρόθεσμους στόχους μου;
  • Έχω πραγματικά ασχοληθεί με αυτό που κάνω ή είμαι σε αυτόματο πιλότο;
  • Τι θυσιάζω όταν βιάζομαι και περνάω από τη μία εργασία στην άλλη;

Η απασχόληση γίνεται άγονη όταν δεν συμβαδίζει με τους στόχους της ζωής ή της καριέρας μας. Η εφαρμογή των συμβουλών του Σωκράτη απαιτεί αλλαγή προοπτικής. Έχει να κάνει με την προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας. «Το μυστικό της ευτυχίας, βλέπετε, δεν βρίσκεται στο να αναζητάς περισσότερα, αλλά στην ανάπτυξη της ικανότητας να απολαμβάνεις λιγότερα», είπε. Αυτό σημαίνει να επιλέγουμε να κάνουμε ουσιαστική δουλειά αντί να κυνηγάμε τις προθεσμίες.

Πώς; Δίνουμε προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο στις σχέσεις μας έναντι των επιφανειακών αλληλεπιδράσεων, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και όχι να αντικαταστήσουμε τη γνήσια ανθρώπινη σύνδεση και τον προβληματισμό. Ενώ η δραστηριότητα είναι απαραίτητη, η τυφλή απασχόληση μπορεί να γίνει παγίδα. Μια ζωή πλούσια σε νόημα απαιτεί τόσο ενασχόληση με τον κόσμο όσο και ενδοσκόπηση. Φροντίζουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας αρκετά καλά ώστε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε αυτό που μας αναδεικνύει περισσότερο. «Φίλε μου, φρόντισε για την ψυχή σου… γνώρισε τον εαυτό σου, γιατί μόλις γνωρίσεις τον εαυτό σου, μπορεί να μάθεις και πώς να τον φροντίσεις», λέει ο Σωκράτης.

Προσδιορίζουμε τις αξίες μας. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα; Ευθυγραμμίζουμε τις δραστηριότητές μας με τις βασικές μας αξίες. Τι κάνουμε; Αρνούμαστε ευγενικά δεσμεύσεις που εξαντλούν την ενέργεια και τον χρόνο μας χωρίς να προσθέτουν αξία στη ζωή μας. Αφιερώνουμε χρόνο κάθε μέρα ή εβδομάδα για να κάνουμε ενδοσκόπηση και να αξιολογήσουμε την πρόοδό μας. Ιδανικά θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε έστω και 15 λεπτά καθημερινά σε μια ήσυχη περισυλλογή πριν ξεκινήσουμε τη δουλειά ή αργότερα το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας, καθώς οι πολλές δραστηριότητες δεν σημαίνουν και μια καλή ζωή.

Τι πραγματικά έχει σημασία για σένα; Είναι η οικογένεια, η καριέρα ή κάτι εντελώς άλλο; Οι περισπασμοί μας απομακρύνουν από αυτές τις προτεραιότητες, οπότε σκέψου το και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο σε αυτό. Άσε κάτω το τηλέφωνο και βάλε σε σίγαση τις ειδοποιήσεις. Κάθησε με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ και απλά συγκεντρώσου στη στιγμή. Ανακάλυψε ξανά τη χαρά του ήσυχου χρόνου και τη διαύγεια που φέρνει. Ας επιλέξουμε μια ζωή που δεν είναι απλώς πολυάσχολη, αλλά πλούσια, με νόημα και πραγματικά δική μας. Έχουμε τη δύναμη της επιλογής, έχουμε τη δύναμη να διαλέξουμε ανάμεσα στο άγονο περιβόλι της πολυάσχολης δραστηριότητας ή να καλλιεργήσουμε τον δικό μας κήπο μιας ουσιαστικής ζωής. Η επιλογή, όπως θα μπορούσε να πει ο Σωκράτης, είναι δική μας.

Tip of the Day: Το τριήμερο που έρχεται ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία παύση στη φασαρία. Ας χαρίσουμε στον εαυτό μας το δώρο ενός ήρεμου και “μαζεμένου” μυαλού. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω από τον ανεμοστρόβιλο των περισπασμών και των φευγαλέων δραστηριοτήτων και ας επικεντρωθούμε σε αυτά που μας κάνουν καλύτερους.

Tip of the Day 2: Για να εφαρμόσεις τη σοφία του, κάνε έναν «έλεγχο χρόνου». Παρακολούθησε τις δραστηριότητές σου για μια εβδομάδα για να καταλάβεις πού πηγαίνει πραγματικά ο χρόνος σου.