Η Σοφία του Σωκράτη Part1

Καλημέρα SayYesser!!!

Πόσο μου αρέσουν οι λειψές εβδομάδες στη δουλειά… και ειδικά τώρα που μέσα στον Μάρτιο παρακάμψαμε δύο Δευτερούλες είναι το καλύτερό μου!
Όμως αν παραπονιέμαι συνέχεια για κάτι είναι πως δεν μου φτάνει ο χρόνος…

Πριν από δύο χιλιετίες, ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης μας προειδοποίησε να αμφισβητήσουμε τον σκοπό της συνεχούς δραστηριότητάς μας.

Αλλά για να κατανοήσουμε την οπτική του Σωκράτη, ας ανατρέξουμε στην πολυσύχναστη αγορά της αρχαίας Αθήνας. Ήταν ένας ζωντανός κόμβος του εμπορίου, της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Ευδοκίμησε σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, συζητήσεις και δημόσιες εκδηλώσεις. Ο Σωκράτης είδε πολλούς πολίτες να αναλώνονται στην επιδίωξη του πλούτου, της εξουσίας και της ευχαρίστησης, παραμελώντας τον αληθινό σκοπό της ζωής – την επιδίωξη της σοφίας και της αυτογνωσίας για να ζήσουν καλά.

«Δεν επιδίωξα κατά τη διάρκεια της ζωής μου να συγκεντρώσω πλούτη και να στολίσω το σώμα μου, αλλά επιδίωξα να στολίσω την ψυχή μου με τα κοσμήματα της σοφίας, της υπομονής και πάνω απ’ όλα με την αγάπη για την ελευθερία», είπε.

Ο Σωκράτης αμφισβήτησε περίφημα τις αθηναϊκές ελίτ. Αμφισβήτησε τις αντιλήψεις τους για την ηθική, την αρετή και την καλή ζωή. Ενώ εκτιμούσε την κοινωνική αλληλεπίδραση, ο Σωκράτης επέκρινε όσους συμμετείχαν σε επιφανειακές συζητήσεις και δραστηριότητες χωρίς πνευματικό ή ηθικό βάθος.

Στο σήμερα “Η σοφία του Σωκράτη” αντηχεί πιο δυνατά από ποτέ. Η κούραση από τα καθήκοντα και τις ευθύνες είναι λες και κάθε μέρα κάνουμε ταχυδακτυλουργικά με τις καριέρες, τις οικογένειες, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τις προσωπικές αναζητήσεις, συχνά νιώθοντας καταβεβλημένοι και εξαντλημένοι. Η νοοτροπία «πάντα σε λειτουργία» μας εξαντλεί. Η δουλειά επεκτείνεται σε κάθε χαραμάδα της ζωής μας, μετατρέποντας τις νύχτες σε προεκτάσεις της ημέρας. Ελέγχουμε τα email κατά τη διάρκεια του δείπνου και δουλεύουμε μέχρι αργά το βράδυ. Κάθε μέρα είναι γεμάτη δραστηριότητα, αλλά ζούμε πραγματικά; Όπως ο Σωκράτης προειδοποίησε τους Αθηναίους να μην μπερδέψουν την απλή κίνηση με την ουσιαστική δράση, πρέπει να σταματήσουμε και να εξετάσουμε τους «καρπούς» του ξέφρενου ρυθμού μας.

Στην αδιάκοπη επιδίωξή μας να «κάνουμε», κινδυνεύουμε να παραμελήσουμε την αξία του «είναι». Ο Σωκράτης δεν υποστήριζε την απάθεια, αντιθέτως τόνιζε τους κινδύνους μιας ζωής χωρίς χρόνο και χώρο για ενδοσκόπηση. Πίστευε ότι η αληθινή εκπλήρωση βρίσκεται στην εσωτερική αναζήτηση για νόημα και αρετή. Απαιτεί όμως χρόνο διακοπής και ψυχικό χώρο, «πολυτέλειες» που συχνά θυσιάζονται στο όνομα της απασχολήσεως. Ο Σωκράτης πίστευε ότι το πραγματικό μέτρο μιας καλής ζωής δεν ήταν η συσσώρευση δραστηριοτήτων αλλά η επιδίωξη της σοφίας και της κατανόησης. Η απασχόληση, υποστήριξε, θα μπορούσε να γίνει εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο, αποσπώντας μας την προσοχή από τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τον εαυτό μας, τις αξίες μας και το νόημα της ύπαρξής μας.

Tip of the Day: «Το πραγματικά σημαντικό δεν είναι να ζεις, αλλά να ζεις καλά. Και το να ζεις καλά σημαίνει, μαζί με πιο ευχάριστα πράγματα στη ζωή, να ζεις σύμφωνα με τις αρχές σου», λέει ο Σωκράτης. Αύριο φτιάξε καφέ να στα πω και να βρούμε παρέα πώς ξοδεύουμε τον χρόνο μας καθημερινά…