Οικογένεια και προδοσία

Καλημέρα SayYesser και καλή Τσικνοπέμπτη!!!

Η σημερινή μέρα εκτός από κρέας συνήθως περιλαμβάνει και οικογενειακά τραπέζια. Όμως όπως όλες οι σχέσεις έτσι και οι οικογενειακές είναι από αυτές που δοκιμάζονται περισσότερο. Αν και η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για όλους μας, αν υπάρχουν άνθρωποι που μας πληγώνουν ακόμα και αν μας δένουν δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί μαζί τους, τότε πρέπει να δράσουμε. Γιατί καλά τα λέμε τόσο καιρό για τους εξωτερικούς παράγοντες που μας δημιουργούν προβλήματα, τι γίνεται όμως αν το πρόβλημα είναι στον άμεσο και στενό κύκλο που αποκαλούμε οικογένεια;

1. Η αποκάλυψη
Η προδοσία από ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να είναι μια από τις πιο καταστροφικές συναισθηματικά εμπειρίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος. Κουνάει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας που υποτίθεται ότι παρέχει η οικογένεια. Όταν η οικογένεια μας προδίδει, μπορεί να νιώσουμε χαμένοι, πληγωμένοι και μπερδεμένοι.

2. Αντιμέτωποι με τα συναισθήματα μας
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας. Η προδοσία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συναισθημάτων, όπως θυμό, θλίψη, σοκ και σύγχυση. Αφήνουμε τον εαυτό μας να νιώσει και να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα. Αυτή μπορεί να είναι μια επίπονη και προκλητική διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο μέρος για να το ξεπεράσουμε.

3. Υποστήριξη 
Δεν χρειάζεται να το περάσουμε μόνοι μας. Εγώ θα σου πρότεινα να μην το συζητήσεις με άλλα μέλη της οικογένειας γιατί μόνο χάος θα δημιουργηθεί στο τέλος. Θα σου πρότεινα όμως, σε περίπτωση που το συμβάν είναι σοβαρό να πάρεις τη γνώμη κάποιου θεραπευτή ή συμβούλου καθώς με τον τρόπο τους μπορούν αν μας προσφέρουν καθοδήγηση και έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

4. Θέτουμε υγιή όρια
Ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της προδοσίας, μπορεί να χρειαστεί να τεθούν όρια. Εάν οι ενέργειες του μέλους της οικογένειας μας μας προκαλούν βλάβη ή άγχος, είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Τα όρια μπορεί να περιλαμβάνουν περιορισμένη επαφή, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική μέχρι να μπορέσουμε να καθορίσουμε τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε.

5. Σκέψου και κατανόησε
Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τους λόγους πίσω από την προδοσία. Η κατανόηση των κινήτρων ή των συνθηκών που οδήγησαν στην προδοσία μπορεί να μας δώσει σαφήνεια να καταλάβουμε αλλά όχι να δικαιολογήσουμε αυτές τις ενέργειες. Μερικές φορές, τα μέλη της οικογένειας προδίδουν το ένα το άλλο λόγω προσωπικών ζητημάτων, ανεπίλυτων συγκρούσεων ή παρεξηγήσεων. Ο στοχασμός της κατάστασης μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα και ενδεχομένως να βρούμε έναν δρόμο πιο εύκολα προς τη συμφιλίωση ή την πλήρη απομάκρυνση.

6. Διάλεξε το δρόμο σου 
Αφού επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση της κατάστασης, πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Υπάρχουν πολλές επιλογές και η σωστή επιλογή θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Όταν νιώθουμε συναισθηματικά έτοιμοι και ασφαλείς να το κάνουμε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλος της οικογένειας που μας πρόδωσε πρόσωπο με πρόσωπο. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση ή, τουλάχιστον, σε καλύτερη κατανόηση της κατάστασης.

Tip of the Day: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατήρηση της απόστασης και ο περιορισμός ή η διακοπή των δεσμών με το μέλος της οικογένειας μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την ευημερία μας. Η ψυχική και συναισθηματική μας υγεία πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Η δύναμη μιας οικογένειας, είναι όπως μιας ομάδας, η επιτυχία της βασίζεται στην αφοσίωση μεταξύ των μελών της.