Σου λένε ψέματα; Μήπως όμως εσύ φοβάσαι να ακούσεις την αλήθεια;

Καλημέρα SayYesser!!!

Το ήξερες πως σε μία μέρα, ο μέσος άνθρωπος λέει ψέματα περίπου τέσσερις με πέντε  φορές; Δηλαδή πλέκουμε ιστορίες, παραποιούμε γεγονότα και λέμε περίπου 1.460 ψέματα τον χρόνο. Ε, δεν το λες και λίγο!

Είτε πρόκειται για ένα αθώο ψέμα είτε για κάτι πιο περίπλοκο, το γεγονός παραμένει – λέμε πολλά ψέματα. Το πιο αστείο απ΄όλα όμως είναι πως όσοι λέμε ψέματα, πιστεύουμε πως είμαστε πολύ καλοί ώστε να τα εντοπίσουμε κιόλας. Να σου πω κάτι; Δεν είμαστε! Καθώς έρευνες αναφέρουν πως το ποσοστό των μη ανιχνεύσιμων ψεμάτων ξεπερνά το 50% των περιπτώσεων…

Το ψέμα είναι σύνθετο. Οι άνθρωποι λέμε ψέματα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με φίλους, στους συντρόφους μας, στις οικογένειές μας, στους συνεργάτες ακόμη και σε αγνώστους.

Υπάρχει πάντα ένας λόγος για το ψέμα, αν και ο λόγος μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Μπορεί να είναι ο φόβος της κρίσης, η διατήρηση της κοινωνικής θέσης ή της εικόνας ή ακόμα και το οικονομικό κέρδος.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι πως ίσως ευθυνόμαστε και οι ίδιοι στο να μας πουν ψέματα καθώς η στάση και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορεί να “προτρέπουν” τους άλλους να μας αποκρύπτουν όλη την αλήθεια. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Γιατί αν οι άνθρωποι γύρω μας γνωρίζουν ότι αντιδρούμε αρνητικά στην αλήθεια ή επικρίνουμε αυτόν που μας τη λέει, τότε αυξάνουμε δραματικά την πιθανότητα να μας πουν ψέματα.

Tip of the Day: Να θυμάσαι πως οι άνθρωποι γενικά θέλουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Αν θέλουμε να είμαστε αποδέκτες της αλήθειας και μόνο της αλήθειας χωρίς φόβο και πάθος τότε πρέπει να είμαστε ήρεμοι, να εκπέμπουμε σεβασμό και κατανόηση, ώστε να καλλιεργούμε την εμπιστοσύνη που επιτρέπει στο άλλο άτομο να είναι ειλικρινής απέναντί μας. Οπότε με βάση αυτές τις πιθανότητες ίσως οι σχέσεις μας γίνουν πιο αληθινές, αν οι αντιδράσεις μας είναι ήρεμες και λογικές.
Όμως, επειδή δε ζούμε σε φούσκα, να ξέρεις πως είναι και πολλοί αυτοί εκεί έξω που μας λένε ένα σκασμό ψέματα, όχι γιατί εμείς δεν αντέχουμε την αλήθεια αλλά γιατί αυτοί έχουν κέρδος με το να μας κοροϊδεύουν. Άλλωστε πολλοί φτιάχνουν ένα ψέμα για να σωθούν από μία αλήθεια που δεν την αντέχουν ή που δεν τους συμφέρει…
Εσύ;