Θυμάσαι;

Καλημέρα SayYesser και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Υπάρχει ένα πρόβλημα που λίγο πολύ οι περισσότεροι πολυάσχολοι και υπερδραστήριοι άνθρωποι το αντιμετωπίζουμε… Όλο και κάτι ξεχνάμε! Ε ναι, όταν καθημερινά λαμβάνεις 1953863588352 πληροφορίες από πολλά μέτωπα: δουλειά, οικογένεια, σχολείο, παιδιά, φίλους και συγγενείς, γείτονες… πώς γίνεται να τα θυμάσαι όλα; Φυσικά δεν είναι όλα εξίσου σημαντικά και γι’ αυτό βάζουμε προτεραιότητες, όμως σήμερα φτιάξε καφέ για να σου μιλήσω για μία μέθοδο που με έχει βοηθήσει… όπως ξέρεις δοκιμάζω πρώτα και μετά σου προτείνω!

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Διαβάζεις ή ακούς κάτι που σου κάνει εντύπωση. Και μετά από λίγο, ενώ θέλεις να το σκεφτείς και ίσως να το αξιοποιήσεις κάπως, δεν το θυμάσαι ή έχεις ξεχάσει πολύ βασικές πληροφορίες γι’ αυτό. Εδώ λοιπόν έρχεται η μέθοδος 50/50 για να μας βοηθήσει ουσιαστικά.

Ο κανόνας: Αφιερώνεις το 50% του χρόνου σου για να μάθεις κάτι καινούργιο και το υπόλοιπο για να μοιραστείς ή να εξηγήσεις στους άλλους τι έμαθες. Απλό; Μπορεί να νομίζεις πως αυτό δεν είναι βοηθητικό ή ότι είναι σπατάλη χρόνου, όμως έρευνες δείχνουν ότι η επεξήγηση μιας ιδέας σε κάποιον άλλον είναι ο καλύτερος τρόπος να το μάθεις και να το θυμάσαι κι εσύ.

Το έχω δοκιμάσει και πράγματι μπορώ εύκολα να θυμάμαι και να επεξεργάζομαι πληροφορίες. Εννοείται ότι το έχω πει στους πολύ άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή στα παιδιά μου για να μην παπαγαλίζουν ό,τι διαβάζουν αλλά πραγματικά να συγκρατούν ό,τι είναι σημαντικό.

Για παράδειγμα, ο Άρης διαβάζει το μάθημα Ιστορίας, το εξηγεί στην Εβελίνα και εξηγώντας της τι διάβασε καταφέρνει να θυμάται ο ίδιος έστω τα πιο σημαντικά. Αν η Εβελίνα έχει απορίες -λέμε τώρα- και ο Άρης αρχίσει να της εξηγεί επιμέρους πράγματα ακόμα καλύτερα γι’ αυτόν!

Tip of the Day: Ο εγκέφαλός μας είναι μόνιμα απασχολημένος και υπερφορτωμένος. Πρέπει λοιπόν να σκεφτόμαστε έξυπνα για να καταφέρνουμε να θυμόμαστε ό,τι μας είναι χρήσιμο! Φυσικά υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να τα καταφέρουμε… Εγώ είμαι εδώ για να τις δοκιμάζω, να τις μοιράζομαι και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη!