Επιλεκτική μνήμη και σχέσεις…

Καλημέρα SayYesser, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!

«Τι σε κρατάει σε αυτή τη σχέση;» ρώτησα τη φίλη μου που εδώ και κάποιους μήνες έχει δεσμό με κάποιον ας τον πούμε εκολαπτόμενο “τοξικούλη τύπο”.

Μου τον περιέγραψε ως έξυπνο, πολύ διασκεδαστικό, εξωστρεφή και άλλα πολλά. Όμως αυτό συμβαίνει τις στιγμές που είναι μαζί της γιατί τις υπόλοιπες μέρες ίσως και νύχτες απλά τον “ψάχνει”.

«Λοιπόν, γιατί νομίζεις ότι μένεις μαζί του;» επανέλαβα.

Ανασήκωσε τους ώμους της. “Δεν ξέρω. Υποθέτω ότι θα μου έλειπε πάρα πολύ αν δεν ήταν εδώ».
Αυτό ήταν! Έπαιζε «το κόλπο» της επιλεκτικής μνήμης με τον εαυτό της.

Άκουσα πρώτη φορά για το «κόλπο» στο κλασικό βιβλίο του Dr Henry Cloud, Necessary Endings, που περιγράφει την τάση των ανθρώπων να κλειδώνουμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά κάποιου στο μυαλό μας, ενώ τείνουμε να παραβλέπουμε τα άσχημα. Τι σημαίνει αυτό; Πως ακόμη και όταν ξέρουμε ότι κάποιος δεν είναι καλός για μας προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να μείνουμε σε μία σχέση που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα έχει αίσιο τέλος.

Το “κόλπο” μας βάζει στη διαδικασία κάθε φορά που πάμε να τελειώσουμε μία σχέση, το μυαλό μας να μας θυμίζει τα καλά χαρακτηριστικά του άλλου ατόμου οπότε ταραζόμαστε και μόνο στη σκέψη να τον χάσουμε!

Το πρόβλημα είναι όμως ότι αυτή η χρήση της επιλεκτικής μνήμης σημαίνει ότι ετοιμάζεσαι να σου λείψει μισός άνθρωπος — ένα άτομο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αφού στην κρίσιμη στιγμή εσύ ξεχνάς το 50% αυτού με τα “κακά” χαρακτηριστικά και επικεντρώνεσαι μόνο στο υπόλοιπο 50%, στα “καλά”.

Είναι μια ιδιαίτερη παγίδα για τους καλούς ανθρώπους, επειδή τείνουν να δίνουν σε έναν σύντροφο το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, ακόμη και όταν ξέρουν ότι δεν είναι καλό για αυτούς. Το «κόλπο» είναι ένας ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός που εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφήσουν κάποιον ή κάτι στο οποίο έχουν επενδύσει πολύ.

Tip of the Day: Η επιλεκτική μνήμη μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε ανθυγιεινές, ακόμη και τοξικές, καταστάσεις για πάρα πολύ καιρό και, με αυτόν τον τρόπο, να καταστρέψουν την ψυχική τους υγεία και ευημερία.

Επομένως, είναι σημαντικό να αφήσουμε τον ροζ φακό στην άκρη και να κοιτάξουμε την αλήθεια των σχέσεών μας με ανοιχτά μάτια, μυαλό και καρδιά. Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων δίπλα μας, είναι υπαρκτά, είναι αληθινά, είναι εδώ! Και εμείς έχουμε επιλογές αφού είτε μαθαίνουμε να τους αποδεχόμαστε, να τους ανεχόμαστε, να τους αγαπάμε ακόμα και να τους απομακρύνουμε αν χρειαστεί.

Extra Tip of the Day: Αγάπησε με όλη σου την καρδιά αλλά μην ξεγελάς τον εαυτό σου με παιχνίδια που παίζει το μυαλό σου. Και αν επιμένεις στην επιλεκτική μνήμη, τότε φρόντισε να θυμάσαι όσους σε θυμούνται και να ξεχνάς όσους σε ξεχνούν…
Καλή Πρωταπριλιά είπαμε;