“Φιλικός Χώρος” για γυναίκες και κορίτσια: Οι δράσεις του Απριλίου

Καλημέρα SayYesser!

Σήμερα θα σου μιλήσω για τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) στον «Φιλικό Χώρο για Γυναίκες και Κορίτσια» που λειτουργεί Τετάρτη με Παρασκευή 15:00-17:00, στον χώρο εκδηλώσεων της ΕΛΙΞ (28ης Οκτωβρίου 20, 2ος όροφος).

Ο χώρος είναι ανοιχτός σε γυναίκες και κορίτσια 16 ετών και άνω, διάφορων εθνικοτήτων οι οποίες μπορεί να έχουν βιώσει / επιζήσει από κακοποίηση, βία ή εμπορία ανθρώπων και έχουν ανάγκη από έναν χώρο όπου θα αισθάνονται ασφαλείς, θα μπορούν να κάνουν παρέα με άλλες γυναίκες και μέσα από διάφορες δραστηριότητες θα μπορέσουν να ενδυναμωθούν και να κοινωνικοποιηθούν.

Ο χώρος δεν έχει την υπόσταση καταφυγίου ή ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες, κέντρου κοινότητας ή υπηρεσίας μιας στάσης. Αντιθέτως είναι ένα περιβάλλον όπου οι συμμετέχουσες γυναίκες θα συναντιούνται σε κλίμα εμπιστοσύνης, εχεμύθειας, ασφάλειας, αλληλεγγύης, συμπερίληψης και συνεργασίας για να κοινωνικοποιηθούν και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες (χορός, προβολή ταινιών, χειροτεχνίες, εκπαιδεύσεις). Στο χώρο αυτό θα τους παρέχεται επίσης συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε γνώσεις και πόρους και θα αποτελεί σημείο παραπομπών και διασύνδεσης με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Δες το αναλυτικό πρόγραμμα για τον Απρίλιο εδώ. Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή εδώ.

Θα υπάρχει συνεχής εναλλαγή και ανανέωση δραστηριοτήτων με εξωτερικές συνεργασίες και με την πρωτοβουλία των ίδιων των επωφελουμένων γυναικών.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου SAFE HUT – Holding safe spaces for women and girls’ empowerment που φιλοδοξεί να διευκολύνει την κοινωνική και εργασιακή ένταξη των γυναικών και κοριτσιών υπηκόων τρίτων χωρών σε καθεστώς ευαλωτότητας. Το έργο υλοποιείται από το ΚΜΟΠ σε συνεργασία με 6 οργανισμούς από Ιταλία (CESIE και Centro Penc), Γερμανία (International Rescue Committee), Λιθουανία (KOPŽI), Ρουμανία (AIDRom) και Βουλγαρία (Animus Association Foundation).

Tip of the Day: Μπορείς κι εσύ σήμερα να βάλεις το λιθαράκι σου για να γίνει ο κόσμος μας πιο φιλικός… Πώς; Ενημερώνοντας έστω ένα κορίτσι ή μια γυναίκα που το έχει ανάγκη, για τον «Φιλικό Χώρο για Γυναίκες και Κορίτσια». Μοιράσου κι εσύ την πληροφορία που μπορεί να δώσει διέξοδο σε συνανθρώπους μας μέσα από τα social media!