Για να φτάσεις στην επιτυχία… μάθε πρώτα να ακούς!

Καλημέρα SayYesser!!

Παρασκευή σήμερα και θα σου πω μια ιστορία για την τέχνη του να ακούς και για υποτιμημένες αρετές που μπορεί να σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

«Υπάρχουν ελάχιστοι ηγέτες στην Ιστορία», είπε μια μέρα ο Taizong στους υπουργούς, «που αποκατέστησαν την ειρήνη και ένωσαν την Κίνα, αλλά κανείς δεν κατάφερε να κατακτήσει τους ξένους βαρβάρους. Δεν είμαι τόσο ικανός όσο εκείνοι, αλλά τα κατορθώματά μου έχουν ξεπεράσει τα δικά τους. Ποιοι νομίζετε ότι είναι οι λόγοι;»

Οι υπουργοί του άρχισαν να του πλέκουν το εγκώμιο. Κανείς δεν πρόσφερε ικανοποιητική απάντηση. Ύστερα ο Taizong απάντησε στην ερώτηση μόνος του. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πέντε λόγοι. Πρώτον, εκείνοι οι ηγεμόνες φθονούσαν τους ανθρώπους που οι ικανότητές τους ξεπερνούσαν τις δικές τους, αλλά εγώ δεν φθονώ. Με ευχαριστεί να ανακαλύπτω τα χαρίσματα των άλλων σαν να ήταν δικά μου.

Δεύτερον, κατανοώ ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Έτσι, παραβλέπω τις αδυναμίες των άλλων και εκτιμώ τα προτερήματά τους.

Τρίτον, οι ηγεμόνες εκείνοι δεν γνώριζαν πώς να εκμεταλλευτούν το ανθρώπινο δυναμικό. Αποδέχονταν τους χαρισματικούς ανθρώπους, αλλά παραγκώνιζαν τους κοινούς θνητούς. Εγώ σέβομαι τους πρώτους, αλλά έχω συμπόνια για τους δεύτερους και αξιοποιώ και τους δύο.

Τέταρτον, σε εκείνους τους ηγεμόνες δεν άρεσε η ειλικρίνεια. Κάποιοι μάλιστα σκότωναν όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί. Όμως εγώ αναζητώ ειλικρινείς ανθρώπους να υπηρετήσουν στην Αυλή μου και δεν έχω τιμωρήσει κανέναν επειδή μίλησε ελεύθερα.

Τέλος, εκείνοι περιφρονούσαν τους ξένους, ενώ εγώ όχι. Τους φέρομαι με τον ίδιο τρόπο που φέρομαι στους Κινέζους. Έτσι οι βάρβαροι με βλέπουν σαν μια «πατρική φιγούρα».

Tip of the Day: Ο φθόνος για τους άλλους είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του εαυτού μας! Μη σπαταλάς τον χρόνο σου φθονώντας, αντίθετα να επιδιώκεις να μαθαίνεις από όσους γνωρίζουν περισσότερα από σένα και να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν χαρίσματα που εσύ μπορεί να μην έχεις! Ένας καλός ηγέτης πρέπει να ξέρει να ακούει, να αποδέχεται την αλήθεια, να αναζητάει την ειλικρίνεια, να μην περιφρονεί αλλά να σέβεται κάθε άνθρωπο.