Γνωρίστε το “γουρουνάκι της Barbie” που βρίσκεται στον ωκεανό!

Είναι ροζ, ημιδιαφανές και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό. Πρόκειται για ένα ζελατινώδες ζωάκι που συγκαταλέγεται στα πιο παράξενα είδη που έχει δει ποτέ ο άνθρωπος!

Τα περίεργα ροζ ζωάκια απειλούνται από τα σχεδιαζόμενα ορυχεία στον βυθό. Τα άγνωστα αυτά πλάσματα που μοιάζουν απόκοσμα ανακαλύφθηκαν σε μια αχανή έκταση του Ειρηνικού όπου σχεδιάζονται εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας. Φωτογραφήθηκαν σε βάθος 4-5 χιλιάδων μέτρων στη λεγόμενη «Ζώνη Κλάριον-Κλίπερτον».

Οι ερευνητές ονόμασαν το συγκεκριμένο ζωάκι «γουρουνάκι της Barbie» χαϊδευτικά και ανήκει στην ομάδα των ολοθούριων, τα οποία οι περισσότεροι γνωρίζουν ως… θαλάσσια αγγούρια. Είναι μάλλον ένα άγνωστο είδος του γένους Amperima. Tα θαλάσσια αγγούρια εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από το λεγόμενο «θαλάσσιο χιόνι», δηλαδή από οργανικά σωματίδια που πέφτουν στον βυθό.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πολλά από αυτά τα είδη είναι νέα στην επιστήμη» δήλωσε στο IFLScience ο Ρίγκαν Ντρέναν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, το οποίο συμμετείχε στην αποστολή που οργάνωσε το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας.

Από πού πήρε το όνομά του

Το πρωτότυπο χαϊδευτικό του όνομα το πήρε από την Μπέτανι Φλέμινγκ, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία παρακολούθησε την ταινία Barbie μαζί με τους συναδέλφους της στη διάρκεια πτήσης με προορισμό την Κόστα Ρίκα.

Ήξερες ότι…

Η Νορβηγία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα του κόσμου που έδωσε πράσινο φως για εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας εντός των χωρικών υδάτων της. Όπως διαβεβαίωσε η κυβέρνηση θα υπάρχουν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Αναφορικά με τις εξορύξεις σε διεθνή ύδατα, συμπεριλαμβανομένης της Ζώνης Κλάριον-Κλίπερτον, η απόφαση αναμένεται το 2025 από τη Διεθνή Αρχή Θαλάσσιων Βυθών. Περισσότερες από 30 χώρες έχουν ζητήσει απαγόρευση της πρακτικής.