Η θετική πλευρά της απόρριψης

Καλημέρα SayYesser!

Το ξέρω, δεν σ΄αρέσει καθόλου να σε απορρίπτουν, ούτε και σε μένα, εννοείται! Όμως εμένα μ’ αρέσει πολύ να ανακαλύπτω το καλό στις δύσκολες καταστάσεις. Το πάω, λοιπόν, ένα βήμα παρακάτω. Δεν είναι απλώς ότι πρέπει να αποδεχτώ ένα “όχι”… είναι ότι αυτό το όχι μπορώ να το μετατρέψω σε κάτι θετικό.

Και επειδή δεν τα λέω μόνο εγώ αλλά και η επιστήμη, φτιάξε καφέ και διάβασε προσεκτικά…

Ο καθηγητής ψυχολογίας Mark Leary θέλοντας να δώσει έμφαση στη θετική πλευρά της απόρριψης λέει κάτι που αξίζει να σκεφτείς: «Αντί να αποθαρρύνεσαι από την απόρριψη νιώθοντας ντροπή επειδή κάποιος δεν σε εκτιμά όσο θα ήθελες, αντιμετώπισέ την ως ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλός σου λειτουργεί ακριβώς όπως θα έπρεπε». Τι σημαίνει αυτό; Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο για να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ιστορικά, το να είναι κάποιος αποδεκτός και να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του. Σήμερα μπορεί οι επιπτώσεις της απόρριψης από το κοινωνικό σύνολο να μην είναι πάντα τόσο δύσκολα διαχειρίσιμες όσο πριν από εκατοντάδες χρόνια, ωστόσο ο εγκέφαλός μας εξακολουθεί να αναγνωρίζει την απόρριψη ως απειλή! Γιατί πολύ απλά έτσι είμαστε προγραμματισμένοι. Ουσιαστικά ο Mark Leary επισημαίνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα λειτουργούν ως “καμπανάκι” ότι κάτι μπορεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία, άρα καλό είναι να υπάρχουν! Άρα, όλα καλά και συνεχίζουμε πιο δυναμικά.

Tip of the Day: Να θυμάσαι ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να σε απορρίπτουν. Άλλωστε κι εσύ έχεις – και θα – απορρίψεις στη ζωή σου πρόσωπα και καταστάσεις. Το θέμα είναι να μην πιστέψεις ότι δεν είσαι αρκετός/ή, γι’ αυτό σε απορρίπτουν! Το θέμα είναι με λίγα λόγια να μην τα παρατήσεις επειδή άκουσες κάποια όχι. Να απογοητεύεσαι είναι οκ γιατί είπαμε, είσαι φυσιολογικός άνθρωπος. Αλλά πώς θα προχωρήσεις αν χάσεις την πίστη στον εαυτό σου;