Πόση ακόμα αυτοβελτίωση αντέχεις;

Καλημέρα SayYesser!!!

Το πόσο πολύ έχει αλλάξει η εποχή μας πιστεύω είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Όλες οι νέες “μόδες” έφεραν μαζί τους και πολλά νέα ψυχικά προβλήματα. Και αυτά με τη σειρά τους έφεραν στη ζωη μας μία άλλη νέα μόδα τους life coaches. Όλο αυτό που μας συμβαίνει είναι λίγο σαν τη Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι εμφανίζονται εκατό. Μία νέα ιδέα δημιουργεί νέες ανάγκες και έτσι μπαίνουμε σε μία λούπα που συνεχίζει και συνεχίζει και συνεχίζει καθώς η κουλτούρα της φασαρίας και η βιομηχανία προσωπικής ανάπτυξης τελικά προκαλούν προβλήματα στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων.

Προσπαθώ να θυμηθώ πώς ήταν η ζωή μου όταν δεν “γνώριζα” τόσα πολλά.

Βαρέθηκα να ξέρω πάρα πολλά. Κουράστηκα να είμαι σκληρή με τον εαυτό μου όταν δεν ακολουθώ αυτούς τους κανόνες που επιβάλλονται …από τον εαυτό μου. Σκέτη παράνοια.

Το τελευταίο διάστημα έφαγα περισσότερο απ΄ότι συνήθως, κατανάλωσα λιιιίγο περισσότερο αλκοόλ ενώ σπάνια το προτιμώ, είδα πιο πολύ τηλεόραση και διάβασα λιγότερο, άφησα τον εαυτό μου να βαρεθεί σε έναν καναπέ ενώ έκανα ταβανοθεραπεία και άφησα για σχεδόν μία ολόκληρη εβδομάδα τις δουλειές μου στο σπίτι και στο γραφείο να μείνουν “πίσω”. Αυτό το διάλειμμα με έκανε να αναρωτηθώ εάν η κουλτούρα βελτιστοποίησης με έχει κάνει κάτι το οποίο δεν είμαι. Αυτές τις μέρες που αφέθηκα ένιωσα υπέροχα αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν πως το να εγκαταλείψω αυτούς τους κανόνες, μου έδωσε την ψυχική ελευθερία που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι μου λείπει.

Έχω πνιγεί στην αυτοβελτίωση.

Δεν μπορώ να το αποφύγω.

Κάθε φορά που ανοίγω το Tik Tok, προσθέτω αμέσως το επόμενο πράγμα αυτοφροντίδας στο “καλάθι” μου.

Είτε πρόκειται για ένα συμπλήρωμα είτε για ένα αντιγηραντικό προϊόν, η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Γνώριζες ότι πρέπει να τρως καρύδια Βραζιλίας κάθε μέρα μέρα για να διατηρήσεις τα σωστά επίπεδα σεληνίου; Α, και θα πρέπει να πίνεις μηλόξυδο κάθε πρωί για την υγεία του εντέρου σου. Και βέβαια μην ξεχάσεις απαραιτήτως τον χυμό σέλινου για επιπλέον καθαρισμό. Και όλο προσθέτεις γιατροσόφια σε μία λίστα που δεν μοιάζει να έχει τέλος.

Μήπως είμαστε θύματα της υπερβολικής βελτιστοποίησης; Πότε είναι πάρα πολλά τα βήματα όταν πρόκειται για τις πρωινές μας ρουτίνες και πριν τον ύπνο;

Κάθε μέρα βγαίνουν όλο και περισσότερες έρευνες αυτοβελτίωσης βασισμένες στην επιστήμη και πρέπει να υπενθυμίζω ενεργά στον εαυτό μου ότι δεν είναι δική μου ευθύνη να τα γνωρίζω όλα. Δεν χρειάζεται να τα εντάξω όλα στη ζωή μου.

Tip of the Day: Ο καπιταλισμός ευδοκιμεί από τη λαχτάρα μας για αυτοβελτίωση. Θέλουμε να είμαστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό μας, να συγκρινόμαστε συνεχώς με τους άλλους, ενώ προσθέτουμε περισσότερα πράγματα στο καλάθι μας — και φυσικά να εξακολουθούμε να νιώθουμε ότι τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετό. Και φτάνουμε στο σήμερα για να σου πω ότι η ζωή ήταν πιο εύκολη όταν ήξερα λιγότερα. Η άγνοια τελικά είναι πραγματικά ευτυχία;
Αν νιώθεις και εσύ πιεσμένος στις πιέσεις της βελτιστοποίησης, εδώ είναι μια υπενθύμιση ότι είναι εντάξει να πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς να πλύνουμε ένα βράδυ τα δόντια μας. Είναι εντάξει να κοιμηθείς 3 ώρες παραπάνω και να πιεις ένα φλιτζάνι καφέ αντί για τσάι Matcha (αλήθεια τι έχουν πάθει όλοι με αυτό;!). Είναι εντάξει να παραλείψεις το μάθημα yoga γιατί δεν νιώθεις καλά σήμερα και είναι επίσης εντάξει να περάσεις τη μέρα στο κρεβάτι, αν αυτό είναι που χρειάζεσαι.

Γιατί η ζωή υποτίθεται ότι είναι αυθόρμητη και διασκεδαστική.

Στο τέλος της ημέρας, σε τι χρησιμεύει όλη αυτή η βελτιστοποίηση εάν ξεχνάμε να ζούμε;