Είναι δική μου ευθύνη να κάνω χαρούμενους τους άλλους;

Καλημέρα SayYesser!!!

Αν και πολύ συχνά προσπαθώ για το αντίθετο, η φράση «Δεν είναι δική μου ευθύνη να κάνω χαρούμενους τους άλλους» περιέχει μια σημαντική και πολυδιάστατη φιλοσοφική θέση στην καθημερινότητά μου. Αν και δεν είμαι ενοχική σαν άνθρωπος μου αρέσει και θέλω να ευχαριστώ τους γύρω μου αλλά και να ξέρω πως μέρος της ευτυχίας τους μπορεί και να καθορίζεται από μένα. Αναλύοντας όμως την παραπάνω φράση ανακάλυψα τα διάφορα επίπεδα ευθύνης και σχέσεων που σχετίζονται με την ανθρώπινη ευτυχία των άλλων αλλά κυρίως τη δική μου.

1. Αυτονομία και Προσωπική Ευθύνη:
Ας αρχίσουμε με τα βασικά! Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη δική του ευτυχία. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τις δικές μας επιλογές, τις αντιλήψεις και τον τρόπο που επιλέγουμε να αντιδρούμε στις καταστάσεις της ζωής. Η υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους για την προσωπική μας ευτυχία μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

2. Υγιείς Σχέσεις:
Βήμα δεύτερο! Η σχέση μας με τους άλλους πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και στήριξη, όχι στην υποχρέωση να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους. Η αίσθηση ότι είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές σχέσεις, όπου τα όρια παραβιάζονται και η προσωπική ελευθερία καταπιέζεται. Αχ, φτιάξε καφέ να στα πω…

3. Όρια και Αυτοσεβασμός:
Βασικό!!! Είναι σημαντικό να θέτουμε όρια και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από το να αναλαμβάνουμε υπερβολικές ευθύνες. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και τους άλλους επιβάλλει να αναγνωρίζουμε και να δεχόμαστε ότι η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση.

4. Αλληλεγγύη και Στήριξη:
Στην πραγματικότητα ενώ δεν είναι ευθύνη μας να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους, η αλληλεγγύη και η στήριξη είναι σημαντικά στοιχεία στις ανθρώπινες σχέσεις. Η βοήθεια και η καλοσύνη προς τους άλλους μπορεί να συμβάλει στην ευημερία τους, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς την αίσθηση της υποχρέωσης.

Η ευτυχία είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια που απασχολεί την ανθρώπινη σκέψη από την αρχαιότητα. Μια συχνά παρανοημένη άποψη είναι η ευθύνη μας προς την ευτυχία των άλλων. Η φράση «Δεν είναι δική μου ευθύνη να κάνω χαρούμενους τους άλλους» υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της αναγνώρισης ότι η ευτυχία είναι πρώτα απ’ όλα προσωπική υπόθεση.
Η προσωπική ευτυχία βασίζεται στις ατομικές επιλογές, στην αντίληψη και στις αντιδράσεις μας στις καταστάσεις της ζωής. Κανένας άλλος δεν μπορεί να φέρει την ευθύνη για το πώς αισθανόμαστε. Όταν αναγνωρίζουμε την αυτονομία μας, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις προκλήσεις και να επιδιώξουμε την ευτυχία με τρόπο που ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες.
Οι σχέσεις μας πρέπει να στηρίζονται στην αμοιβαία κατανόηση και στήριξη, όχι στην υποχρέωση να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους. Όταν αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία των άλλων, μπορεί να οδηγηθούμε σε σχέσεις όπου τα όρια θολώνουν και η προσωπική μας ελευθερία περιορίζεται. Η υγιής σχέση επιτρέπει στον καθένα να διατηρεί την ατομικότητά του και να επιδιώκει την ευτυχία του χωρίς την πίεση των εξωτερικών προσδοκιών.
Το να θέτουμε όρια είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας και της προσωπικής μας ευτυχίας. Ο αυτοσεβασμός μας επιβάλλει να μην αναλαμβάνουμε υπερβολικές ευθύνες για τους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δείχνουμε ενδιαφέρον και στήριξη, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που δεν υπονομεύει τη δική μας ευημερία.
Η αλληλεγγύη και η στήριξη είναι θεμέλια των ανθρώπινων σχέσεων. Βοηθώντας τους άλλους, μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία τους, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς την αίσθηση της υποχρέωσης. Η καλοσύνη και η αλληλεγγύη έχουν αξία όταν είναι αυθεντικές και δεν υπαγορεύονται από την πίεση να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους.

Tip of the Day: Η αναγνώριση ότι η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση μας απελευθερώνει από την πίεση να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους και μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις.
Θυμήσου ότι η ευτυχία σου, είναι δική σου ευθύνη. Φρόντισε πρώτα τον εαυτό σου, θέτοντας όρια και αναγνωρίζοντας τις δικές σου ανάγκες, πριν προσπαθήσεις να στηρίξεις τους άλλους. Έτσι, θα είσαι σε καλύτερη θέση να προσφέρεις αληθινή βοήθεια και καλοσύνη χωρίς να θυσιάζεις τη δική σου ευημερία. Και όπως λέει ο Δαλάι Λάμα: «Η ευτυχία δεν είναι κάτι έτοιμο. Έρχεται από τις δικές μας ενέργειες.»