H αυτοέκφραση στα καλύτερά της!

Η Barbie είναι πολλά παραπάνω από μία κούκλα. Είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο. Ξέρει να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται και όχι απλώς να συμβαδίζει με την εποχή της, αλλά να πρωτοπορεί.

Έξι δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της πρώτης Barbie, η Mattel λανσάρει την πρώτη τυφλή κούκλα. Σύμφωνα με την εταιρία, η νέα Barbie, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο και στα ράφια των καταστημάτων, δημιουργήθηκε με σκοπό τα παιδιά που είναι τυφλά ή έχουν προβλήματα όρασης να νιώθουν ότι εκπροσωπούνται στην κοινωνία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δήλωσή της η αντιπρόεδρος Κρίστα Μπέργκερ: «Αναγνωρίζουμε ότι η Barbie είναι πολλά περισσότερα από μια απλή κούκλα. Αντιπροσωπεύει την αυτοέκφραση και μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση του ανήκειν».

Η Mattel συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Ίδρυμα για τους Τυφλούς για να διασφαλίσει ότι όλα – από τα μάτια της κούκλας, τα ρούχα μέχρι και τη συσκευασία που έχει γραφή «Μπράιγ» – απεικονίζουν με ακρίβεια άτομα με τύφλωση και χαμηλή όραση.

Έτσι, η συγκεκριμένη κούκλα κρατάει ένα λευκό και κόκκινο μπαστούνι με ένα ζαχαρωτό στην κορυφή του. Παρατηρούμε ότι τα μάτια της κοιτούν πάνω και προς τα έξω, αποτυπώνοντας την χαρακτηριστική ματιά ενός τυφλού ατόμου. Ακόμη, έχει γυαλιά ηλίου στο κεφάλι της. Επίσης, διαφέρει από άλλα μοντέλα και στο ότι έχει λυγισμένους αγκώνες για να μπορεί να χρησιμοποιεί με ευκολία το μπαστούνι της.

Η Λούσι Έντουαρντς ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία η οποία είναι τυφλή και εμφανίζεται στην καμπάνια με τη νέα Barbie, δήλωσε ότι η κυκλοφορία της κούκλας σημαίνει «τα πάντα για εκείνη».

Ανέφερε ότι ως έφηβη, ένιωθε απομονωμένη χάνοντας την όρασή της αλλά και επειδή δεν υπήρχαν πρότυπα σαν εκείνη. Μάλιστα η Λούσι Έντουαρντς παλιά ντρεπόταν για το μπαστούνι της, ωστόσο τώρα σκέφτεται πως γνωρίζοντας ότι η Barbie είχε μπαστούνι θα την έκανε να νιώσει πολύ διαφορετικά για το δικό της και θα τη βοηθούσε να νιώσει λιγότερο μόνη, ενώ θα αποδεχόταν πιο εύκολα την τύφλωση και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Η Μαttel λανσάρει επίσης την πρώτη μαύρη Barbie με σύνδρομο Down καθώς στην περσινή σειρά κυκλοφόρησε μία λευκή κούκλα. Για τη δημιουργία της συνεργάστηκε με την αμερικανική οργάνωση National Down Syndrome Society.