Τhe apprentice: H ταινία που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να κυκλοφορήσει με τίποτα

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η αμερικανική διανομή της ταινίας του Αλί Αμπάσι “The Apprentice”, η οποία απεικονίζει την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον επιχειρηματικό κόσμο της Νέας Υόρκης με τη βοήθεια του του μέντορά του, του δικηγόρου και πολιτικού παράγοντα Ρόι Κον.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο νεαρός Ντόναλντ Τραμπ (Σεμπάστιαν Σταν), ανυπομονώντας να γίνει διάσημος ως άπληστος γόνος μιας πλούσιας οικογένειας στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970, σαγηνεύεται από τον Ρόι Κον (Τζέρεμι Στρονγκ), τον αδίστακτο δικηγόρο που βοήθησε να δημιουργηθεί ο Τραμπ του σήμερα. Ο Κον βρίσκει στο πρόσωπο του Τραμπ τον ιδανικό μαθητευόμενο – κάποιον με ωμή φιλοδοξία, δίψα για επιτυχία και τη θέληση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρει.

Στη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ των Καννών, όπου η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της, ερωτηθείς για το αν θα άρεσε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμπάσι δήλωσε το εξής: «Δεν πιστεύω πως δεν θα του άρεσε απαραίτητα. Ούτε πιστεύω ότι θα του άρεσε, νομίζω ότι θα εκπλαγεί». Πάντως, η πραγματικότητα φαίνεται να τον διαψεύδει, καθώς οι αντιδράσεις του ίδιου του Τραμπ, αλλά και υποστηρικτών του δεν είναι τόσο ψύχραιμες.

 

Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

Δυσαρεστημένος από την απεικόνιση του Τραμπ, ο Νταν Σνάιντερ, ο εκατομμυριούχος υποστηρικτής του και βασικός χρηματοδότης της ταινίας, επιχείρησε να εμποδίσει την κυκλοφορία της μόλις την παρακολούθησε, ενώ ο Στίβεν Σεούνγκ, υπεύθυνος επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, σχολίασε πως «αυτό το σκουπίδι είναι σκέτο παραμύθι» και «δεν πρέπει να δει το φως της μέρας» με τη νομική ομάδα του υποψήφιου Προέδρου να απειλεί με αγωγές τους υποψήφιους διανομείς.

Σύμφωνα με το Variety, το κλίμα φόβου που πλαισιώνει την ταινία, έχει δημιουργήσει ανησυχία για την «επόμενη μέρα», το ενδεχόμενο δηλαδή όσοι στηρίξουν την ταινία να έρθουν αντιμέτωποι με αντίποινα σε περίπτωση που ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Τελικά, η πολυσυζητημένη βιογραφία θα πάρει τον δρόμο της προς στις αίθουσες. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι πως ξεκίνησε μια εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης της ταινίας, ώστε εκείνη να παραμείνει για όσο το δυνατόν περισσότερο στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στην Αμερική, το “The Apprentice” θα κυκλοφορήσει «μια ανάσα» πριν τις προεκλογικές εκλογές του Νοέμβρη, στις 11 Οκτωβρίου, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να προβληθεί στις 17 Οκτωβρίου.