Ποια είναι η γενιά των σπιτόγατων;

Group of friends sitting on the couch at home and watching movies together

Σ’ αρέσει να περνάς πάρα πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι; Να εργάζεσαι σπίτι, να διασκεδάζεις σπίτι, να χαλαρώνεις σπίτι, να ψωνίζεις χωρίς να βγεις από το σπίτι; Αν σε όλα η απάντηση είναι “ναι”, μήπως ανήκεις στη γενιά Ζ;

Οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ -οι λεγόμενοι Zoomers- είναι σπιτόγατοι. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sociological Science, αποκαλύπτει ότι οι Zoomers περνούν το μεγαλύτερο ποσοστό της ημέρας τους στο σπίτι – περίπου 10% περισσότερο από ό,τι πέρσι. Όλα θέλουν να τα κάνουν μέσα στο σπίτι: εργασία, ποτό, φαγητό, διασκέδαση, εκπαίδευση… Αυτό όμως συνεπάγεται καθιστική ζωή, που όπως γνωρίζουμε βλάπτει την υγεία μας.

Όταν περνάμε όλη τη μέρα μας συνέχεια μέσα στο σπίτι, χωρίς να κινούμαστε και να είμαστε σωματικά δραστήριοι, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις, ορθοπεδικά προβλήματα αλλά και χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης αυξάνεται επικίνδυνα. Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι η καθιστική ζωή βλάπτει και τον εγκέφαλό μας, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσουμε Αλτσχάιμερ.

Βγείτε έξω, παρακαλώ!

Όταν περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και ειδικότερα σε πάρκα και χώρους με πράσινο ή κοντά στη θάλασσα, ωφελούμε τη λειτουργία της καρδιάς μας. Ακόμη, η επαφή με τη φύση, ειδικά όταν συνδυάζεται με κίνηση, συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως όταν μας καταβάλλει το στρες, νιώθουμε καλύτερα αν περπατήσουμε για λίγο σε εξωτερικό χώρο. Ακόμη, όσοι είναι συνεχώς κλεισμένοι μέσα στο σπίτι και δεν “τους βλέπει” καν το φως του ήλιου είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Το 10% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τα επίπεδά της αν περνούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα πάρκο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα. Είναι επομένως επιβεβλημένο και οι Ζοοmers να θέτουν από νωρίς τις βάσεις για καλή υγεία και ευεξία και να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους.