Tι ξέρετε για τις “ψυχρές στέγες”;

Η κλιματική αλλαγή μας ωθεί να δράσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, αλλά και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις σοβαρές συνέπειες λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Στον αστικό ιστό η κατάσταση είναι συχνά αφόρητη. Έρχεται, λοιπόν, στο τραπέζι της συζήτησης η “ψυχρή στέγη”. Αυτό που πρέπει αρχικά να ξέρουμε είναι ότι τα λευκά, ανακλαστικά χρώματα και υλικά ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης θερμότητας. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, οι στέγες που καλύπτονται με ανακλαστικά χρώματα ή υλικά, ακόμα και τα φωτοβολταϊκά πάνελ που προσφέρουν σκιά, μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στις πόλεις και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές του University College, αν όλα τα κτήρια του Λονδίνου διέθεταν “ψυχρή στέγη”, έως και 249 θάνατοι από θερμοπληξία πιθανότατα να είχαν αποφευχθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018.

Οι “εχθροί” των πόλεων

Το τσιμέντο που κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις, σε συνδυασμό με τα σκούρα χρώματα σε επιφάνειες όπως είναι οι ταράτσες αλλά και οι δρόμοι δεν μας ευνοούν καθόλου, καθώς κάνουν τις περιοχές θερμότερες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντίθετα, αν τα σκούρα χρώματα ήταν λευκά θα είχαμε μείωση της συσσώρευσης θερμότητας. Φανταστείτε όλα τα κτήρια να είχαν ψυχρές στέγες…

Είναι δεδομένο ότι οι ψυχρές στέγες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις πόλεις του μέλλοντος, για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να σωθούν ζωές.

Όπως δήλωσε ο δρ Τσαρλς Σίμπσονς, επικεφαλής της μελέτης, «εφόσον υιοθετηθούν ευρέως, οι ψυχρές στέγες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους μιας πόλης. Η δροσιστική επίδραση στην πόλη μπορεί να σώσει ζωές και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους».

Ήξερες ότι…

Ένα παράδειγμα “ψυχρής στέγης” είναι τα ολόλευκα σπίτια που βλέπουμε στις Κυκλάδες.