8)Crème brûlée, η εκλεπτυσμένη απόλαυση

Κρεμ μπρουλέ: ένα διάσημο γλυκό, την πατρότητα του οποίου διεκδικούν δύο -κυρίως- χώρες: η Γαλλία και η Αγγλία. Το όνομά του ίσως προδίδει τη γαλλική καταγωγή του, ωστόσο οι Άγγλοι υποστηρίζουν σθεναρά ότι εκείνοι το εφηύραν. Το σίγουρο είναι ότι η πρώτη εμφάνιση του συγκεκριμένου γλυκού σε βιβλίο μαγειρικής γίνεται το 1961 από τον γάλλο σεφ Φρανσουά Μασιάλο. Λίγα χρόνια αργότερα, σε επόμενη έκδοση, ο Μασιάλο μετονόμασε την crème brûlée σε crème anglaise…

Από την άλλη πλευρά, οι Άγγλοι υποστηρίζουν ότι η κρεμ μπρουλέ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις κουζίνες του κολεγίου Τρίνιτι, όπου η ζάχαρη κρυσταλλώνει με τη βοήθεια ενός πυρωμένου σίδερου που φέρει το οικόσημο του κολλεγίου! Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και η Ισπανία! Σύμφωνα με την ισπανική εκδοχή η crème brûlée είναι απλώς μετονομασία της δικής τους crema catalana. Πάντως, αυτό για το οποίο δεν αμφιβάλλουμε -τουλάχιστον σε αυτό το άρθρο!-  είναι ότι στις 27 Ιουλίου γιορτάζεται η Crème brûlée Day!

Crème brûlée, ο μαγικός συνδυασμός

Kρέμα, κρόκοι αβγών, ζάχαρη, βανίλια και… καραμελωμένη ζάχαρη: Αυτά περιελάμβανε η αυθεντική συνταγή κρεμ μπρουλέ στις κουζίνες του Κολεγίου Τρίνιτι στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στα μέσα του 17ου αιώνα. Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 η κρεμ μπρουλέ αποτελούσε κλασικό επιδόρπιο για δείπνο στη Βρετανία. Στη συνέχεια όμως η δημοτικότητά της άρχισε να φθίνει…

 

Shhh… είναι μυστικό

Για να βεβαιωθείτε ότι η κρέμα σας είναι έτοιμη θα πρέπει να έχει πάρει χρυσαφί χρώμα. Κάντε την εξής δοκιμή:  Τρυπήστε τη με ένα μαχαίρι και αν βγαίνει στεγνό, τότε είναι έτοιμη! Φυσικά μετά πρέπει να τη βάλετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.

 

Γνωρίζατε ότι…

Η ιδέα της ανάμιξης αβγών και κρέμας υπήρχε ήδη από τα Ρωμαϊκά χρόνια.  Όταν οι Άραβες έφεραν στην Ευρώπη τη ζάχαρη, είχαν ουσιαστικά μπει οι βάσεις για τη δημιουργία της κρεμ μπρουλέ που κέρδισε γρήγορα πολλούς φανατικούς και η φήμη της εξαπλώθηκε.

Της Βένιας Αντωνίου