Το 1958, ο φυσικός William Alfred Higinbotham από το εθνικό ερευνητικό εργαστήριο Brookhaven των ΗΠΑ, κατασκεύασε το πρώτο διαδραστικό αναλογικό παιχνίδι στον υπολογιστή. Ο λόγος που τον οδήγησε στη δημιουργία του; Βαριόταν… οπότε βρήκε κάτι για να απασχοληθεί για λίγο μια μέρα που είχε αρκετό ελεύθερο χρόνο…
Ο Higinbotham ως ερευνητής είχε συνηθίσει να εργάζεται σε πολύ έντονους ρυθμούς στο εργαστήριο. Μια μέρα που το εργαστήριο ήταν ανοιχτό για το κοινό, εκείνος αξιοποίησε τις ώρες που δεν θα περνούσε ερευνώντας… για να κατασκευάσει ένα video game αξιοποιώντας ουσιαστικά τις δυνατότητες ενός υπολογιστή που μπορούσε να υπολογίσει την τροχιά βαλλιστικών πυραύλων.
Το αποτέλεσμα; Από την αξιόλογη προσπάθειά του προέκυψε ένας εξομοιωτής τένις που ονόμασε Tennis for Two. Ο παίκτης, χρησιμοποιώντας χειριστήριο, είχε στη διάθεσή του μια ειδική λαβή για να ελέγχει την κατεύθυνση της μπάλας, καθώς και ένα κουμπί με το οποίο χτυπούσε την μπάλα.
Όταν συμπληρώθηκε μισός αιώνας από την κατασκευή αυτού του πρώτου video game, το 2008, μια ομάδα επιστημόνων επιχείρησε και κατάφερε να κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο της κατασκευής του William Alfred Higinbotham.
Να σημειωθεί όμως ότι το παλαιότερο παράδειγμα που βρίσκουμε για προσπάθεια δημιουργίας video game τοποθετείται χρονικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα το 1947. Ήταν μια συσκευή διασκέδασης βασισμένη σε καθοδικό σωλήνα από τους Thomas T. Goldsmith Jr. και Estle Ray Mann. Η συσκευή είχε πατενταριστεί το 1948.
Το πρώτο arcade που βγήκε στην αγορά
To 1971 δημιουργήθηκε το “Computer Space”, από τους Nolan Bushnell και Ted Dabney. Πρόκειται για το πρώτο video game που πωλείται στο εμπόριο και λειτουργεί με κέρματα, είναι δηλαδή το πρώτο arcade.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι συμπεριλήφθηκε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1973 “Soylent Green”. Το 1972 ήρθε η πρώτη οικιακή κονσόλα: το Magnavox Odyssey! Ακολούθησαν τo Pong της Atari, μία έκδοση arcade το 1972 και μία έκδοση για το σπίτι το 1975, τα οποία ανέβασαν πολύ τη δημοτικότητα των video games. Ιδιαίτερα η μεγάλη εμπορική επιτυχία του Pong ώθησε πολλές εταιρίες να αναπτύξουν Pong παρόμοια παιχνίδια, με αποτέλεσμα η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών να ξεκινήσει δυναμικά.