ΕΧPERT KAFES ISSUE 6 SEL 2

Τίτλος: Η ιστορία πίσω από το πιο διάσημο ρόφημα στον κόσμο

Όλα τα οφείλουμε σε έναν βοσκό από την Αιθιοπία. Τον έλεγαν Κάλντι και είναι αυτός που ανακάλυψε τον καφέ. Εκεί, στα βουνά την Αιθιοπίας όπου βοσκούσε το κοπάδι του αμέριμνος, παρατήρησε μία μέρα ότι οι κατσίκες είχαν πολύ περισσότερη ενέργεια όταν έτρωγαν καρπούς από έναν συγκεκριμένο θάμνο. Οι καρποί αυτού έμοιαζαν με κεράσια… Αποφάσισε να τους δοκιμάσει και ο ίδιος από περιέργεια! Όταν είδε ότι και σε αυτόν οι συγκεκριμένοι καρποί έδιναν ενέργεια, μοιράστηκε την εμπειρία του με έναν μοναχό ο οποίος έφτιαξε ένα ρόφημα… Αυτός ήταν ο πρώτος καφές που φτιάχτηκε ποτέ, χωρίς όμως κανείς να ξέρει ότι πρόκειται για καφέ… Σταδιακά το νέο άρχισε να διαδίδεται και κάπως έτσι οι άνθρωποι στην Αιθιοπία ξεκίνησαν να πίνουν καφέ!

Qahwa: Το πρώτο όνομα του καφέ!

Γύρω στον 12ο αιώνα οι καρποί του καφέ έφτασαν στην αραβική χερσόνησο. Ο καφές “βαφτίστηκε” στην Υεμένη. “Qahwa” ήταν το όνομά του. Όταν ο καφές διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο η αρχική του ονομασία δέχτηκε αλλαγές ανάλογα με τη γλώσσα κάθε χώρας. Άραβες, Πέρσες και Τούρκοι έβαλαν πρώτοι τον καφέ στην καθημερινότητά τους.

Από την Αιθιοπία… σε όλο τον πλανήτη!

Όταν ο καφές έφτασε στην Ιταλία από βενετούς εμπόρους θεωρήθηκε”σατανικό ποτό” και δεν επιτρεπόταν η ευρεία κατανάλωσή του. Επιτράπηκε να καταναλώνεται από τους Χριστιανούς όταν τον δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης Η’ και εντυπωσιάστηκε από τη γεύση του. Τον 17ο αιώνα ο καφές έφτασε σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.

 

Οι δύο βασικές ποικιλίες

Η Coffea Arabica είναι η πιο γνωστή ποικιλία καφέ. Από αυτήν προέρχεται το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ξεχωρίζει για την ελαφριά γεύση της, καθώς περιέχει χαμηλή ποσότητα καφεΐνης. Η δεύτερη βασική ποικιλία καφέ είναι η Robusta, που δίνει πιο πικρή γεύση. Το φυτό από το οποίο προκύπτει αυτή η ποικιλία είναι πιο ανθεκτικό σε κακουχίες.