4) International Chefs Day

Με αφορμή την International Chefs Day σκεφτήκαμε να ανατρέξουμε στην ιστορία της γαστρονομίας για να φτάσουμε στον πρώτο σεφ της ιστορίας!

Ο Αρχέστρατος από τις Συρακούσες είναι ο πατέρας της γαστρονομίας! Ήταν διάσημος ποιητής και φιλόσοφος και έζησε τον 4ο αι. π.Χ.

Στο ποίημά του με τίτλο “Ηδυπάθεια” ο Αρχέστρατος αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας, αφιερώνοντας κεφάλαια αποκλειστικά στην ελληνική διατροφή. Δυστυχώς, από το συγκεκριμένο ποιητικό του έργο έχουν σωθεί μόνο 300 στίχοι. Ωστόσο, σε αυτούς τους στίχους παρουσιάζει τους κανόνες της ελληνικής διατροφής, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον!

Σύμφωνα με τον Αρχέστρατο, που είναι ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη, οι 5 χρυσοί κανόνες της διατροφής είναι:

  1. Χρήση απλών και αγνών προϊόντων που παράγονται από τη φύση.
  2. Αρμονία υλικών με σκοπό να μην επικαλύπτει το ένα τα αρώματα και τις γεύσεις του άλλου.
  3. Όχι βαριές σάλτσες και καυτερά υλικά.
  4. Ελαφριές σάλτσες για μεγαλύτερη απόλαυση στον ουρανίσκο.
  5. Καρύκευμα με το γνωστό ελληνικό μέτρο και πειθαρχία, ώστε να μη διαταράσσεται η αρμονία των γεύσεων και αρωμάτων.

Τips από τον πρώτο σεφ του κόσμου!

-Ο Αρχέστρατος αναφέρει ότι το αττικό μέλι αναδεικνύει τη γεύση οποιασδήποτε πίτας!

-Σύμφωνα με τον Αρχέστρατο ο γόνος είναι ένας εξαιρετικός μεζές αν τηγανιστεί με τσουκνίδες και μυρωδικά!

Η πρώτη συνταγή στην ιστορία της μαγειρικής!

Φτιάξτε σαρδέλες γεμιστές ακολουθώντας τη συνταγή του Αρχέστρατου.

Θα χρειαστείτε:

36 σαρδέλες

3 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανό

3 αβγά

175 γρ. ψίχα ψωμιού

1/2 κ.γλ. αλάτι

18 φύλλα δάφνης

40 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Πώς γίνεται:

-Πλένετε τις σαρδέλες, τις καθαρίζετε και κόβετε την ουρά και το κεφάλι.

-Λιώνετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με τον μαϊντανό, τα αβγά, πέντε κ.σ. ψίχα ψωμιού και αλάτι.

-Μόλις γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα, γεμίζετε με αυτό τις σαρδέλες.

-Βουτυρώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε σε αυτό τις σαρδέλες.

-Ανά δύο σκεπάζετε τις σαρδέλες με φύλλα δάφνης.

-Τις πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ψίχα και περιχύνετε με το βούτυρο.

-Ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά και είναι έτοιμες!

 

Της Βένιας Αντωνίου