H 21η Μαΐου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Τσαγιού. Αυτή την εποχή ξεκινά η παραγωγή τσαγιού στις περισσότερες χώρες όπου καλλιεργείται. Ο εορτασμός προωθεί τη βιώσιμη παραγωγή, κατανάλωση και το εμπόριο τσαγιού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το τσάι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Περιέχει αντιοξειδωτικά, φλαβανοειδή και κατεχίνες, συστατικά που θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία και τη μακροζωία.
Η καλλιέργεια του τεϊόδενδρου και η παραγωγή τσαγιού αποτελούν κύρια πηγή διαβίωσης για εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τσαγιού. Ακολουθεί η Ινδία και η Κένυα.
Το αρωματικό αυτό ρόφημα, είναι παγκοσμίως το δεύτερο σε κατανάλωση μετά το νερό. Καταναλώνεται ζεστό η κρύο και σε χώρες όπως η Κίνα αποτελεί μέρος της κουλτούρας του λαού της. Τα πιο διαδεδομένα είδη είναι το λευκό, το πράσινο, το μαύρο τσάι, το τσάι oolong και το κόκκινο τσάι.