Εurovision: Όσα δεν ξέρουμε!

H Eurovision δεν είναι απλώς ένας μουσικός διαγωνισμός που προβάλλεται τηλεοπτικά. Είναι ένας θεσμός που καταφέρνει να μας ενώσει και η δημοφιλία του έχει ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά συνορα. Έτσι, κάθε χρόνο τηλεθεατές από κάθε γωνιά της γης συντονίζονται και διασκεδάζουν, παρακολουθώντας ένα σόου που αναδεικνύει τραγούδια αλλά και προσωπικότητες της μουσικής βιομηχανίας.

Η αρχή…

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 1956, με τη συμμετοχή μόλις 7 ευρωπαϊκών χωρών. Αρχικός σκοπός του ήταν η προώθηση των διακρατικών σχέσεων και της φιλίας των ευρωπαϊκών λαών μέσω της μουσικής. Σήμερα συμμετέχουν στον διαγωνισμό και χώρες που βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, όπως το Ισραήλ, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι προνομιούχες χώρες!

Έξι χώρες έχουν πάντοτε εξασφαλισμένη τη θέση τους στον τελικό της διοργάνωσης: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και, βέβαια, η νικήτρια χώρα κάθε προηγούμενης χρονιάς.

Οι περισσότερες νίκες του θεσμού, 7 στο σύνολο, ανήκουν στην Ιρλανδία.

Ήξερες ότι…

Η πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού εκτός Ευρώπης πραγματοποιήθηκε το 1979 στην Ιερουσαλήμ.

Τα τραγούδια μπορούν να έχουν διάρκεια ως 3 λεπτά και στη σκηνή επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα. Τα φωνητικά είναι live και η μουσική playback. Παλιότερα υπήρχαν ορχήστρες που ερμήνευαν ζωντανά τα τραγούδια και κάθε χώρα είχε τον δικό της μαέστρο. Απαγορεύονται στη σκηνή τα ζώα.

Οι τηλεθεατές ξεκίνησαν να ψηφίζουν σταδιακά από το 1997. Μέχρι τότε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού καθοριζόταν αποκλειστικά από τις ψήφους των εθνικών αντιπροσωπειών.

Το 1969 νίκησαν τέσσερις από τις διαγωνιζόμενες: Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ισπανία και Γαλλία. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ειδική διαδικασία καθορισμού νικήτριας χώρας σε περίπτωση ισοψηφίας! Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και ως διαμαρτυρία, την επόμενη χρονιά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία.

Το πιο επιτυχημένο τραγούδι του διαγωνισμού είναι το Waterloo των ABBA, που κέρδισε τον διαγωνισμό το 1974. Το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές (μεταξύ άλλων και από τον David Bowie) είναι το Nel Blu Di Pinto Di Blu του Domenico Mudugno, με το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό η Ιταλία το 1958.