#χελωνο-πρόκληση: Ας γνωρίσουμε τις Καρέτα – Καρέτα

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας! Στη χώρα μας υπάρχει ευαισθητοποίηση σχετικά με τι θαλλάσιες χελώνες Καρέτα – Καρέτα, την προστασία των οποίων έχει αναλάβει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η Καρέτα – Καρέτα είναι το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας της Μεσογείου που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Η Ζάκυνθος, η Κρήτη, η Ρόδος και η Πελοπόννησος αποτελούν καταφύγια της Καρέτα-Καρέτα. Στην Ελλάδα η πιο δημοφιλής περιοχή όπου τις συναντάμε είναι οι ακτές της Ζακύνθου (Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου) με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως.

Η Καρέτα – Καρέτα τρέφεται με τσούχτρες, καλαμάρια, χταπόδια και θαλάσσια φυτά. Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Η φετινή #χελωνο-πρόκληση!

Με τις ευχές παιδιών και εκπαιδευτικών ξεκινάνε φέτος τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας. Η #χελωνο-πρόκληση4 ολοκληρώθηκε! Το θέμα ήταν «χελωνάκια σε κίνδυνο» και σκοπός της ήταν η συμμετοχή μαθητών στην επικοινωνιακή προσπάθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες ωοτοκίας αυτό το καλοκαίρι. Χάρη στο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων των παιδιών, έφτασαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ εργασίες από 18 τμήματα νηπιαγωγείων, 12 μικρές τάξεις δημοτικού, 10 μεγάλες τάξεις δημοτικού και 55 μαθητές γυμνασίων από όλη την Ελλάδα.

«Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν περίπου 400 μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο» λέει η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ευχαριστούμε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που διαβίβασαν την ανακοίνωση της #χελωνο-πρόκλησης4 στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων», συνεχίζει. «Οι χελώνες είναι επτά και φωνάζουν δυνατά» είναι ένα από τα επικοινωνιακά συνθήματα που μας έστειλαν μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού. Δείτε περισσότερα για τα σχολεία και τις συμμετοχές τους εδώ (μεγάλες τάξεις δημοτικού).

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους, έφτασαν επίσης ένα βίντεο, ένα κόμικ, 40 ζωγραφιές και 15 ιστορίες από μαθητές των Γυμνασίων που συμμετείχαν στη #χελωνο-πρόκληση4. Η κεντρική ιδέα που διαπερνά τις ιστορίες τους είναι ότι η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση τους ήρωες, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο στοιχείο για την ομάδα επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Δείτε περισσότερα για τα σχολεία και τις εικαστικές δημιουργίες των Γυμνασίων εδώ και για τις ιστορίες Γυμνασίων εδώ.