Τα αδέρφια που άλλαξαν τον κόσμο!

Σήμερα είναι η Brother’s Day και μια αφορμή για να μιλήσουμε για τα αδέρφια που άλλαξαν τον κόσμο αν και δεν είχαν βγάλει ούτε το γυμνάσιο!

Οι αδελφοί Ράιτ, Όρβιλ και Γουίλμπουρ, είναι οι δύο Αμερικανοί που έφτιαξαν το πρώτο επιτυχημένο αεροπλάνο στον κόσμο καθώς και οι πρώτοι που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πρώτη επιτυχημένη πτήση στις 17 Δεκεμβρίου 1903. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές και κατά την τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων.

Οι αδελφοί Ράιτ απέκτησαν τις μηχανολογικές ικανότητές τους μέσω της εργασίας τους στο κατάστημά τους με μηχανικές πρέσες εκτύπωσης, ποδήλατα και κινητήρες. Ο υπάλληλος του καταστήματός τους Τσάρλι Τέηλορ έγινε μέλος της ομάδας, κατασκευάζοντας τον πρώτο τους κινητήρα αεροσκάφους, σε στενή συνεργασία με τα δύο αδέρφια.

Η θεμελιώδης ανακάλυψη των αδελφών Ράιτ ήταν η εφεύρεση του «Ελέγχου στους τρεις άξονες» (three axis-control) που επέτρεπε στον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος αποτελεσματικά και να διατηρεί την ισορροπία του αεροσκάφους. Η μέθοδος αυτή παραμένει μέχρι σήμερα η κύρια και βασικότερη μέθοδος ελέγχου των αεροσκαφών.

 

Στις 17 Δεκεμβρίου 1903 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ. Ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πραγματοποίησε μια απολύτως ελεγχόμενη μηχανοκίνητη πτήση με ένα αεροπλάνο βαρύτερο από τον αέρα.

Δείτε το σχετικό βίντεο!