Πιο κοντά στο… να μιλάμε με τα κατοικίδια!

Σύντομα μπορεί να κάνουμε «κανονικό διάλογο» με τα κατοικίδια!

Μετά από αρκετά πειράματα ειδικών σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να κατανοήσουν τα ζώα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ίσως κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου… να “μιλάει” μαζί του!

Οι νυχτερίδες… μίλησαν

Οι φοιτητές στο Ισραήλ χρησιμοποίησαν ανιχνευτές υπερηχητικών συχνοτήτων για να «μεταφράσουν» τους θορύβους που κάνουν οι νυχτερίδες. Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Dr. Yossi Yovel, είναι «σαν θαύμα, σαν μαγεία».

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο ηχοεντοπισμός των νυχτερίδων – τα σήματα μικτής συχνότητας που εκπέμπουν για να «βλέπουν» – μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να «μεταφέρει κοινωνικές πληροφορίες». Μάλιστα είπε πως «υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με τις νυχτερίδες που κρυφακούν, ακούγοντας τι λένε άλλες νυχτερίδες». Και το καλύτερο; Με τη συνδρομή της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να ακούνε τι λένε και άλλα ζώα.

Η ομάδα του κατέγραψε νυχτερίδες επί αρκετούς μήνες, εντοπίζοντας πότε τα νυκτόβια πλάσματα εξέπεμπαν ήχους. «Δείξαμε ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε το context της φωνής με βάση τις φασματικές παραμέτρους της» είπε. «Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η φωνή ακούστηκε στη διάρκεια καβγά για τροφή, για παράδειγμα, με πολύ μεγάλη ακρίβεια». Με τη χρήση αλγορίθμων κατάφεραν να εντοπίσουν διαφορές.

Κι άλλοι ερευνητές έχουν ξεκινήσει παρόμοια πειράματα, όπως η Natalie Uomini, η οποία μελετά το κοράκι της Νέας Καληδονίας σε ένα νησί του Ειρηνικού με στόχο να καταλάβει τι λένε τα πουλιά μεταξύ τους. Η ερευνήτρια λέει ότι «όποια και αν είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά μιας φωνής, πιθανόν να είναι παρόμοια με το πώς οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν ο ένας τον άλλον».

Τι συμβαίνει με τους σκύλους

Μια μελέτη του 2020 από ερευνητές του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία διαπίστωσε ότι, παρόλο που τα σκυλιά μπορεί να μην αντιλαμβάνονται μικρολεπτομέρειες στην ανθρώπινη ομιλία, μπορούν, ωστόσο, να κατανοήσουν τις πιο βασικές λέξεις των ιδιοκτητών τους.