Ο εγκέφαλός μας προδίδει… τις πολιτικές μας πεποιθήσεις!

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εγκεφαλικές απεικονίσεις προέβλεψαν με ακρίβεια την πολιτική ιδεολογία των ανθρώπων.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS Nexus, είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που χρησιμοποίησε λειτουργικές μαγνητικές απεικονιστικές τομογραφίες του εγκεφάλου για να μελετήσει την πολιτική ιδεολογία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και τους πόρους του Supercomputer Center του Οχάιο για να αναλύσουν τις τομογραφίες. Βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ των αποτελεσμάτων του τομογράφου και των αναφορών των συμμετεχόντων για την ιδεολογία τους σε μα κλίμακα έξι σημείων από «πολύ φιλελεύθερος» ως «πολύ συντηρητικός».

Τα στοιχεία προέρχονται από το εγχείρημα για την Ευζωία του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Οχάιο που περιελάμβανε 174 υγιείς ενήλικες οι οποίοι εκτέλεσαν συγκεκριμένες ασκήσεις που χρησιμοποιούνται συχνά σε επιστημονικά πειράματα κατά τη διάρκεια μιας τομογραφίας fMRI.

“Καμία από τις συγκεκριμένες ασκήσεις δεν σχεδιάστηκε για να προκαλέσει πολιτικές απαντήσεις” ανέφερε ο συνεργάτης του άρθρου Σέο-Εουν Γιανγκ, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Northeastern University και συνέχισε: “Αλλά βρήκαμε ότι οι τομογραφίες από όλες τις οκτώ ασκήσεις σχετίζονταν με το θέμα της ταύτισης ως φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες έπρεπε να καθίσουν ήσυχα και να μην σκέφτονται τίποτε συγκεκριμένο, οι σχετικές τομογραφίες έδειξαν μια σχέση με πολιτική ιδεολογία. Ακόμη και χωρίς κανένα απολύτως ερέθισμα, η λειτουργική συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ατόμου“.