15)HVAC TECH DAY

Η ικανότητα ελέγχου της θερμοκρασίας των σπιτιών μας είναι μια πολυτέλεια που θεωρούμε δεδομένη μέχρι… να τη χάσουμε.

…Τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η τεχνογνωσία των ειδικών που σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο μπορούν να κάνουν “θαύματα” στον χώρο και να μας χαρίσουν τη θερμοκρασιακή άνεση που επιζητούμε.

Η 22η Ιουνίου, λοιπόν,  είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όσους φροντίζουν για εμάς. Φανταστείτε απλά τι θα κάναμε το καλοκαίρι μέσα στην πόλη με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς κλιματιστικά!

info
Τα βασικά τμήματα ενός ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματισμού κτιρίου είναι η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός (HVAC).
Μαθαίνοντας τα βασικά…
Το HVAC είναι ένα αρκτικόλεξο που αντιπροσωπεύει “τη θέρμανση (H), τον εξαερισμό (V) και τον κλιματισμό (AC)” και περιλαμβάνει γενικά ποικίλα ενεργά μηχανολογικά/ηλεκτρολογικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί ο θερμικός έλεγχος των κτιρίων.
Για πολλές χιλιετίες, ο έλεγχος  περιοριζόταν στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η επιβίωση κατά τη διάρκεια τoυ χειμώνα. Στον σύγχρονο κόσμο, όμως, οι απαιτήσεις μας είναι πολύ περισσότερες!
Ένα σύστημα κλιματισμού, σύμφωνα με τον ορισμό της ASHRAE (Αμερικάνικη Ομοσπονδία των Μηχανικών Θέρμανσης, Κατάψυξης και Κλιματισμού), πρέπει να εκπληρώνει τέσσερις στόχους ταυτόχρονα. Aυτοί είναι ο έλεγχος:
• της θερμοκρασίας του αέρα
• της υγρασίας του αέρα
• της κυκλοφορίας του αέρα
• της ποιότητας του αέρα.

Μικρά καλοκαιρινά μυστικά για δροσερές μέρες

  • Κατά την τοποθέτηση του κλιματιστικού είναι σημαντικό η απόσταση μεταξύ της εξωτερικής και εσωτερικής μονάδας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για να μην έχουμε απώλεια θερμίδων.
  • Καθαρίστε τα φίλτρα. Κάθε 2-3 μήνες μπορείτε να βγάζετε και να καθαρίζετε μόνοι σας τα φίλτρα του κλιματιστικού σας. Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία καθώς τα φίλτρα αφαιρούνται εύκολα και πλένονται κανονικά με νερό και σαπούνι. Προσοχή! Αφήστε τα να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τα βάλετε στη θέση τους.
  • Πρέπει να αποφεύγετε την τοποθέτηση μεγάλων αντικειμένων, επίπλων και κουρτινών μπροστά από την εσωτερική μονάδα.
  • Κάντε service στο κλιματιστικό σας τουλάχιστον κάθε ένα ή δύο χρόνια. Αν παρατηρήσετε πως το κλιματιστικό σας δεν έχει καλή απόδοση, είναι σημάδι ότι χρειάζεται service.