12)Happy Welsh Rarebit Day

Το Welsh rarebit είναι ένα παραδοσιακό πιάτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελείται από μια ζεστή σάλτσα με βάση το τυρί και σερβίρεται πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά ήταν το 1725 ως “Welsh rabbit” όμως επειδή στην πραγματικότητα δεν περιείχε κουνέλι ή κάποιο άλλο κρέας μετονομάστηκε σε “Welsh rarebit” το 1785. Ο όρος “rarebit” δεν χρησιμοποιείται ποτέ χωριστά αλλά μόνο σε συνδυασμό με τη λέξη «Welsh».

Ένας δημοφιλής θρύλος υποδηλώνει ότι το όνομα για αυτό το πιάτο χωρίς κρέας προέρχεται από Ουαλούς αγρότες για τους οποίους το τυρί ήταν υποκατάστατο του κρέατος που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αυτό το πιάτο σερβίρεται ως ένα υπέροχο δείπνο και συνήθως φτιάχνεται με τυριά τσένταρ και ένα είδος ψωμιού σίτου, διαφορετικό από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά φοντί και τα ελβετικά τυριά. Όπως και άλλα πιάτα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και εκδόσεις του Welsh Rarebit. Μερικά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο Welsh Rarebit είναι πιπέρι καγιέν, Worcestershire, μουστάρδα και πάπρικα. Όποια και αν είναι η προέλευσή του, το πιάτο αυτό είναι στα περισσότερα menu των βρετανικών pub μέχρι και σήμερα και συνδυάζεται με παγωμένη μπύρα.

Σιγά που θα σας άφηνα χωρίς συνταγή!

θα χρειαστούμε:

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml μπύρα
30 γρ τυρί τσένταρ τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Αλάτι – Πιπέρι
2 φέτες μεγάλο ψωμί

Οδηγίες:
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Χτυπάμε καλά για 30 δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε την μπύρα. Σιγοβράζουμε για περίπου ένα λεπτό ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και τη μουστάρδα. Μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει λείο το μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε για γεύση.
Εν τω μεταξύ, ψήνουμε ελαφρά τις δύο φέτες ψωμί και τις απλώνουμε σε ένα ταψί. Όταν η σάλτσα τυριού είναι έτοιμη, απλώστε τη με ένα κουτάλι πάνω στο ψωμί, σπρώχνοντάς την απαλά προς τις άκρες με το πίσω μέρος του (μην ανησυχείτε αν χυθεί λίγο στις άκρες!).
Ψήνουμε στους 180ºC για περίπου 5 λεπτά στις αντιστάσεις έως ότου η σάλτσα τυριού ροδίσει. Σερβίρετε αμέσως.